Foto: Kalle Larsson

SD kommer att stödja alliansens krav på vinster i välfärden. ”Att sabotera går före att bygga en bra välfärd”, säger Jonas Sjöstedt.

Den pågående utredningen av vinster i välfärden var ett av Vänsterpartiets viktigaste krav för ett samarbete med regeringen. Sverigedemokraterna meddelar i dag att de tänker stödja alliansens krav på en ny utredning.

– Sverigedemokraterna och alliansen gör allt de kan för att trasa sönder regeringens möjlighet att föra politik och det går före att bygga en bra välfärd. Det är i grunden oansvarigt. För oss i Vänsterpartiet är det viktigt att göra saker bättre när vi kan och inte bara försöka sabotera, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare, till Dagens Arena.

Konkret innebär Sverigedemokraternas besked att en majoritet i riksdagens finansutskott kommer att kräva att regeringen omarbetar sitt förslag om vinstutredning.

– I dagsläget finns det inget förslag om att ändra utredningen För oss är det viktigt att den har den inriktning som den har och att regeringen lägger de här förslagen i samarbete med oss, säger Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt tror inte att tilltaget kommer att ha så stor betydelse i praktiken. Utredningen arbetar vidare och förslagen kommer att presenteras i slutet av 2016:

– En orsak till att Sverigedemokraterna och alliansen inte vill att regeringen ska lägga de här förslagen är att de räds debatten. De vet att deras egna väljare också tycker att det är ett stort problem med vinstintresset i välfärden. De skulle helst slippa den debatten, men det kommer de inte att få göra, säger han.

– Det är ju så att Sverigedemokraterna i grunden är ett högerparti och nu skyddar de privata företag som tar stora resurser ur välfärden. Det är viktigare för dem att de får tjäna pengar på vår välfärd än att välfärden är bra. Det är ett tydligt besked, säger Jonas Sjöstedt.