I dag ägde vårens sista partiledardebatt rum i riksdagen. Det var premiär både för Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt och för Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Debatten följde i mångt och mycket förutsägbara mönster.

Lars Ohly och Håkan Juholt lyfte bland annat fram att barnfattigdomen i Sverige ökat under mandatperioden, och ställde det mot alliansens skattesänkningar. Gustav Fridolin kritiserade regeringen för de, i hans tycke, allt för små ambitionerna på klimatområdet. Reinfeldt kritiserade Juholt för att inte ha några konkreta politiska förslag, och menade också att Socialdemokraterna bara är emot skattesänkningar innan de införs.

Inför debatten så föreslog också Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson att de rödgröna och Sverigedemokraterna tillsammans skulle kunna försöka få igenom förslag där de har samma uppfattning, när budgeten behandlas av riksdagen i höst. Åkesson använde också en ganska vänsterpräglad retorik under debatten. Han blev dock bryskt avfärdad av Håkan Juholt.
– Jimmy Åkesson, jag räknar inte Sverigedemokraterna till riksdagens opposition. I nio av tio av omröstningarna stödjer ni regeringen, svarade han på Åkessons invit.

I morgon kommer Dagens Arena med en längre analys om partiledardebatten – och vad den berättar om mandatperioden som ligger framför oss. Håll utkik!

Hela partiledardebatten kan ses i efterhand på riksdagens hemsida.

Läs också analyser och referat av partiledardebatten, exempelvis på:

Sveriges Radio Ekot, Aftonbladet, hos Ulf Bjereld och på Svenska Dagbladets ledarblogg.