Daniel Poohl Pressbild: Expo

Att den stora främlingsfientliga bloggen Politiskt Inkorrekt läggs ned betyder inte slutet för sajten. Dagens Arena har pratat med Expos chefredaktör Daniel Poohl och den före detta PI-skribenten Chang Frick.

Den främlingsfientliga nyhetsbloggen Politiskt Inkorrekt (PI) ska läggas ned. Sedan starten för tre år sedan har sajten etablerat sig som den största främlingsfientliga nyhetsbloggen på nätet.

Daniel Poohl, chefredaktör för den antirasistiska tidskriften Expo, säger till Dagens Arena att Politiskt Inkorrekt lyckats växa sig så stor genom att hela tiden vara aktiv.
– De har lyckats ta täten genom att vara flitigt uppdaterad. Den har blivit populär på det sättet man blir populär, man uppdaterar och uppdaterar, säger han.

– Man kan konstatera att den fyller samma funktion som de högerextremas nyhetsrapportering alltid har gjort, de visar en ”sanning” som inte alltid syns, fortsätter han.

Vilken sanning är det? Vad är det som förmedlas?
– Bilden som förmedlas är en verklighet där de enda som är kriminella i samhället är invandrare, och att resten av samhället vägrar att inse detta. De som kommer till Sverige är endast våldtäktsmän och brottslingar.

De allra flesta som figurerar på Politiskt Inkorrekt skriver under pseudonym och sajten saknar ansvarig utgivare, som vanliga tidningar har.
– De sysslar inte med journalistik, de frångår alla de grundläggande pressetiska principerna, kommenterar Daniel Pool.

– De ringer aldrig in den andra sidan för att ta reda på vad som har hänt. PI är en blogg, och den vill sprida bilden av att det är invandrare som är problemet i samhället.

Enligt sajten själva beror nedläggningen på att arbetsbelastningen blivit allt för stor. Daniel Pool säger sig inte ha några skäl att misstro den förklaringen.
– Det handlar om resursbrister, de har varken haft tid eller människor till att driva Politiskt inkorrekt, säger han.

Han betonar dock att nedläggningen av PI inte på något sätt innebär att främlingsfientliga nyhetssajter kommer att sluta florera på nätet.
– Den kommer att fortsätta på nått sätt, säger han.

Webbtidning innan årsskiftet
En av få kända personer som skrivit på Politisk Inkorrekt – han slutade skriva på sajten efter valet 2010 – är Chang Frick, som i dag sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Kristianstad.

Till Dagens Arena säger Chang Frick att det finns ett flertal planer på att starta upp nya sajter liknande PI. Själv är han involverad i ett projekt som han beskriver som ”riktig” webbtidning, med samma fokus som Politiskt Inkorrekt.
– Tanken har funnits länge att dra det åt det hållet, med en ansvarig utgivare och annonsörer, säger han till Dagens Arena.

Den kommande webbtidningen ska enligt Frick ske i samarbete ”med ett magasin, som säljs i pressbyrån”. Vilket magasin det rör sig om vill han dock inte säga.
– Men det kommer att vara med medialt kända personer, säger han.

Enligt Frick ska den nya webbtidningen sjösättas innan årsskiftet.

 

Text: Maria Georgieva och Magnus Åsblad.