Jimmie Åkesson
Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna kan få fördela åtta miljoner kronor i bistånd. En majoritet av pengarna får gå till likasinnade politiska organisationer i utvecklingsländer.

För första gången får Sverigedemokraterna tillgång till sin del av de 80 miljoner kronor som SIDA betalar ut till riksdagspartier. Pengarna ska gå till demokratibistånd.

Innan förra mandatperioden beslutade riksdagen att bara partier som suttit minst en period i riksdagen kan få tillgång till pengarna, skriver tidningen Omvärlden.

I och med Sverigedemokraternas stora framgångar i senaste valet får partiet tillgång till uppåt åtta miljoner kronor att spendera på demokratibistånd. 70 procent av pengarna får gå till likasinnade partier i utvecklingsländer.

Sverigedemokraterna måste lämna in en ansökan till SIDA för att få tillgång till pengarna.
– Vi är egentligen kritiska till det här stödet. Vi tycker att det är bättre att partierna själva bekostar stöd till partier i andra länder, än att staten gör det, säger Julia Kronlid, SD:s talesperson i biståndsfrågor till Omvärlden.

Om SD tar del av pengarna kan man tänka sig att använda dem till att hjälpa förföljda kristna, säger Julia Kronlid.

En biståndsorganisation som står Sverigedemokraterna nära är Right hand aid (RHA). Föreningens ordförande är Hans Erling Jensen, en SD-politiker från Sjöbo. Bakom organisationen finns även personer med kopplingar till Avpixlat.

Aftonbladet har tidigare skrivit om att RHA finansierat en rapport om situationen för Sydafrikas vita befolkning.

Kommer ni att samarbeta med Right hand aid?
– Jag känner till dem för dåligt för att säga något om det nu. Det är sådant vi får ta ställning till om detta blir aktuellt, säger Julia Kronlid till Omvärlden.