Juridik Samtyckeslagen får effekt – flera män har fällts för oaktsam våldtäkt. »Äntligen. Den lagstiftning som vi kämpat för och som man sagt inte har någon effekt, har effekt« säger Fattas grundare. 

Sedan i somras krävs samtycke vid samlag. Inför införandet menade kritikerna bland annat att förändringen inte skulle att leda till fler fällande domar för sexualbrott.

Som tidigare rapporterats har samtyckeslagen sedan innan fått effekt genom höjda våldtäktsstraff, men lagen i sig har inte använts vid fällande dom.

I början av oktober dömdes en man i Boden för oaktsam våldtäkt och nu har även en man 35-årig man i Stockholm dömts i enlighet med samtyckeslagen, rapporterar ETC.

Mannen i Stockholm träffade kvinnan genom dejtingappen Tinder och båda vittnar om att de hade samlag. Mannen nekar dock till brott och friades först. Men nu döms mannen enligt den nya brottsrubriceringen oaktsam våldtäkt, eftersom kvinnan inte gav något samtycke.

Läs mer: Samtyckeslagen kan ha höjt straffsatsen i våldtäktsmål

Ida Östensson, ordförande i Make Equal och en av grundarna till organisationen Fatta, är positiv till den fällande domen. Till ETC säger hon:

– Äntligen har vi domar i tingsrätt där både oaktsamhetsrekvisitet och frivillighetsrekvisitet använts. Den lagstiftning som vi kämpat för och som man sagt inte har någon effekt, har effekt. Nu väntar vi på domar från högre rätt, vi behöver det för att praxis ska sättas tidigt så folk förstår hur man ska använda sig av den nya lagstiftningen.

Hon vill att samtyckeslagen ska genomsyra fler våldtäktsdomar.

– Jag vill se mer av att rätten går från att “ett nej är ett nej” till det den nya lagen innebär, att allt annat än ett ja är ett nej. Har man inte fått ett ja så har man varit oaktsam och inte fått samtycke, säger Ida Östensson till ETC.