Tereus i färd med att våldta Filomela. Därefter skar han av hennes tunga för att hon inte skulle kunna berätta om övergreppet.

Lag och rätt Den nya samtyckeslagen kan redan ha fått effekt. I ett par domar har tingsrätten valt att skärpa straffet med hänvisning till den nya lagen. Det rapporterar SR Ekot. 

Sedan den första juli i år är det olagligt att ha sex med en person som inte gett samtycke. Sedan i somras är det alltså möjligt att en person döms för våldtäkt om samtycke inte funnits.

Samtidigt har straffet för grov våldtäkt skärpts från minst fyra år till fem års fängelse. Straffet för en våldtäkt av normalgraden har varit minst två år och maximalt sex års fängelse. I praktiken har det inneburit att det i många fall dömts till runt två års fängelse.

Nu höjs strafftiden i ett par domar som överklagats efter att den nya lagstiftningen trätt i kraft, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Tidigare ställdes krav på våld eller hot om våld eller att den utsatta varit i en särskilt utsatt situation. Finns de aspekterna kvar i brottet så resonerar Benny Wernqvist, rådman vid Luleå tingsrätt, att straffet generellt kommer att bli högre.

Han har nyligen dömt i ett sådant fall, där gärningsmannen fick tre års fängelse. Till Sveriges Radio säger han:

– Som jag försökte föra resonemanget i domen, om man ska ha två år enbart för att samtycke inte finns, om det dessutom finns exempelvis hot eller någon form av otillbörligt utnyttjande i en sådan här utsatt position, då måste det också dra upp straffet.

Samtidigt visar Ekots granskning att lagen om samtycke inte används, om det i målet också förekommit våld, hot om våld eller varit en extra utsatt situation.