Ännu en rapport om privata aktörer på den offentliga marknaden har presenterats. Och ännu en gång påpekas det att kvalitetskontrollen haltar.

Tidningen Dagens Samhälle har gjort, som de själva väljer att kalla det, ”ett ambitiöst försök” att kartlägga hur stor den offentliga marknaden i Sverige egentligen är. Dagens Samhälle har räknat, så gott det går, på värdet av de offentliga medel som används till samhällets upphandling, inköp och finansiering av varor och tjänster.

Siffran de har landat i är 820 miljarder kronor. Det är så pass mycket pengar att rapportförfattarna tycker att det finns fog för att kalla den offentliga ekonomin för ”ett ankare i en turbulent ekonomi”.

Det privata näringslivets vinster uppskattas till mellan 75 miljarder och 85 miljarder kronor årligen. Rörelsemarginalen ligger någonstans mellan 9 och 10 procent. Följaktligen finns det stora vinster finns att hämta, år efter år.

Det är siffror som sticker i ögonen på en inte obetydlig del av såväl väljarna som det politiska etablissemanget. Hårdast ord utbyts oftast kring de skattekronor som hamnar i kassaskåpen hos de företag som driver skol-, vård- eller omsorgsverksamheter. I vardagligt tal kallas det ”privatiseringar”, även om det egentligen inte är en helt korrekt benämning. Finansieringen och det yttersta ansvaret för verksamheten tillhör det offentliga – driften är privat.

Men alldeles oavsett vad man tycker om att skattekronor omvandlas till vinster för byggbolag, kollektivtrafikskonglomerat och riskkapitalister, skapar det en hel del problem.

Dagens Samhälles chefredaktör och vd Mats Edman sammanfattade problemen, både på dagens DN Debatt samt under ett frukostseminarium som Dagens Arena bevakade under onsdagsmorgonen. Problemen känns igen från höstens SNS-debatt:

  • Det saknas underlag för att utvärdera resultaten av offentliga sektorns verksamhet.
  • Det saknas data för att utvärdera konsekvenserna av reformerna inom välfärden.
  • Det saknas statistik för att bedöma om offentlig upphandling leder till konkurrens.
  • Det saknas fakta för att utvärdera affärerna på den offentliga marknaden.

Sammanfattningsvis: Det offentliga skapar en marknad som uppskattas vara värd 820 miljarder kronor, men ingen kan säga om detta i det större sammanhanget är positivt eller negativt för medborgarna. Dessutom är det inte bara underlag som saknas, utan även metoder för att analysera underlaget.

Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom påpekade vid frukostseminariet att hans myndighet inte kan sammanställa det totala värdet av all offentlig upphandling. Statistiken har för många brister för att det ska vara möjligt.

Sjöblom sa också att effektiva verktyg för att utvärdera just offentliga upphandlingar sannolikt skulle vara mycket dyra, men att det inte skulle vara ett problem. Kostnaderna för den förmodat bristfälliga upphandlingen som utförs i dagsläget är ändå högre.

De politiker som samlar in skattekronorna, och de näringsidkare som omvandlar dem till äldreomsorg, sophämtning och kommunalt förvaltade bostäder, har ett gemensamt intresse i att modeller tas fram och att statistiken blir bättre. Vem tar ledningen i det arbetet?