Håll inne med pengar till förskolor som har för få utbildade förskollärare. Det vill Socialdemokraterna för att höja utbildningsnivån av personalen på förskolor i Stockholm.

Allt färre personal på Stockholms förskolor har en förskollärarutbildning. 2006 var 44 procent utbildade förskollärare, förra året hade bara 40 procent en förskollärarutbildning. Ännu värre är det i fristående förskolor. Där var 40 procent utbildade förskollärare 2006. 2013 hade den siffran sjunkit till 34 procent, skriver Svenska Dagbladet.

Det finns också stora skillnader inom Stockholm. Av stadens omkring 1000 förskolor har 100 fristående och 50 kommunala förskolor lägre än 25 procent utbildade förskollärare.
– Stockholm ligger idag under rikssnittet när det gäller pedagogtäthet på förskolorna. Det här är ett steg i att lyfta upp kvaliteten i Stockholms förskolor, säger Roger Mogert (S), oppositionsborgarråd i Stockholm till Svenska Dagbladet.

Socialdemokraterna säger att de vill avsätta 70 miljoner kronor fram till 2017 för att höja andelen utbildad personal i förskolorna. De förskolor som har lägre andelen än 25 procent förskollärare i januari 2018 ska kunna bli straffade. Socialdemokraterna vill att dessa förskolor ska få delar av skolpengen indragen tills siffrorna ser bättre ut.