Efter alliansens tvetydiga besked om huruvida de kommer att släppa fram en rödgrön regering, höll Stefan Löfven på torsdagen presskonferens. “Vi går till val själva”, sa han och varnade för Reinfeldts alternativ.

– Fredrik Reinfeldt vill fortsätta regera, oavsett om opinionsmätningarna ser ut som de gör i dag. Det kan han göra om han har stöd av Sverigedemokraterna. Jag tycker att det är ovärdigt, sa S-ledaren Stefan Löfven under eftermiddagens presskonferens.

I dag gav alliansens partiledare dubbla besked i regeringsfrågan. På DN-debatt skriver de å ena sidan att de avgår om de rödgröna blir större än alliansen. Å andra sidan att de är redo att fälla en S-regering som inte visat att den kan få igenom en budget.

Stefan Löfven målar upp tre tänkbara scenarion. Ett av dem är att de rödgröna når majoritet, då har inte alliansen regeringsmakt längre. Ett annat är att alliansen blir större än de rödgröna men inte får majoritet. Det tredje är att de rödgröna blir större men utan majoritet. I det sista fallet kan alliansen rösta ner en socialdemokratisk budget och få igenom sin egen med aktivt stöd av Sverigedemokraterna.

– I ett sådant läge får Sverigedemokraterna ett stort övertag i förhandlingar med alliansen i kommande frågor, säger Löfven.

S-ledaren står kvar vid tidigare besked i regeringsfrågan, Socialdemokraterna går till val själva. Han betonade också att detta är ett sätt för alliansen att få valrörelsen att handla om annat än de viktiga frågorna: jobb, skola och välfärd.