Foto: Skärmdump från SVT

Den interna kritiken mot Saudiavtalet tätnar. Stefan Löfven kommer att utsättas för hård intern press när frågas diskuteras i Socialdemokraternas högst utskott nästa vecka.

Flera socialdemokratiska organisationer har tidigare krävt att regeringen ska säga upp det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. Nu tätnar den interna kritiken mot ett fortsatt avtal. Tre riksdagsledamöter skriver på DN Debatt att avtalet måste brytas, och på SvD Brännpunkt kräver Jens Orback, GD Olof Palmes internationella center, och europaparlamentarikern Jytte Guteland, att avtalet sägs upp.

I slutet av nästa vecka ska frågan diskuteras i Socialdemokraternas högsta ledning, det verkställande utskottet. Ekot erfar att statsminister Stefan Löfven kommer att utsättas för hårda påtryckningar om att avsluta avtalet. Jytte Guteland tror att det skulle väcka skarp kritik från partiet om Löfven valde att fortsätta avtalet.

– Jag tror att diskussioner förs internt i partiet om hur man ska gå vidare, men jag konstaterar att fler och fler träder fram och säger rakt ut att det inte är förenligt med militär vapenexport till en diktatur till Saudiarabien, säger EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) till Ekot.