Stefan Löfven och Mikael Damberg. Foto: Flickr.com/Magnus Selander och Socialdemokraterna.
Stefan Löfven och Mikael Damberg. Foto: Flickr.com/Magnus Selander och Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna vill minska missbruket av visstidsanställningar. Nu kräver Stefan Löfven besked av Fredrik Reinfeldt inför de kommande valen.

– 65 000 personer är fast i visstidsanställningar i Sverige enligt en undersökning från TCO. Framför allt är det kvinnor som drabbas, sade Stefan Löfven på en pressträff på onsdagen tillsammans med Mikael Damberg.

Enligt lagen så har den som varit anställd hos samma arbetsgivare i mer än två år under en femårsperiod på antingen allmän visstidsanställning eller vikariat rätt till en tillsvidareanställning.

Socialdemokraterna pekar på att den lagen missbrukas. Visstidsanställningar staplas på varandra.

Lagen kringgås genom att arbetsgivare till exempel låter en arbetstagare arbeta två år på allmän visstidsanställning och sedan två år på vikariat. Det gör att en arbetstagare kan arbeta sammanlagt fyra år hos samma arbetsgivare utan att få rätt till tillsvidareanställning.

Tid i de olika anställningsformerna räknas nämligen inte ihop.
Fredrik Reinfeldt försöker dölja att han har hamnat i konflikt med EU-kommissionen. Han har infört regler som skapar mer otrygghet på arbetsmarknaden och som inte är förenliga med EU-rätten. Jag kräver att han lämnar besked i frågan i god till innan EU-valet, sade Stefan Löfven.

Socialdemokraterna kräver också att ”Sverige ska leva upp till den lagstiftning som gäller i resten av EU och implementera EU:s direktiv för visstidsarbete”.

På Sveriges arbetsmarknad var 156 000 personer visstidsanställda 2013. Det är en ökning med nära 30 000 sedan de nuvarande reglerna infördes.