Åsa Romson petas inte på grund av de senaste veckornas händelser, enligt före detta riksdagsledamoten Magda Rasmusson (MP). 

– Det är ingen som tycker att hon har större ansvar för det som hänt, tvärtom.

Magda Rasmusson, före detta riksdagsledamot för Miljöpartiet och tidigare språkrör för Grön ungdom, är positiv till valberedningens förslag på språkrör där Gustav Fridolin får sitta kvar medan Åsa Romson byts ut mot Isabella Lövin.

– Jag tycker att det är ett bra förslag. Jag önskar dem lycka till, de har ett stort jobb framför sig att vända den här trenden, säger Magda Rasmusson.

Men riksdagsledamoten Jakop Dalunde (MP), som också varit språkrör för Grön ungdom, är inte lika odelat positiv till att Romson får gå.

– Jag tycker att båda vägarna hade sina för- och nackdelar. Valberedningen har landat i det här förslaget och jag har förtroende för att de har haft en gedigen process och föreslagit de kandidater som har starkast stöd och bäst förutsättningar att leda partiet, säger han till Dagens Arena.

Magda Rasmusson anser att petningen av Romson är nödvändig.

– Jag har väldigt stor respekt för Åsa Romson och det arbete hon har utfört, men tyvärr har hennes förtroendesiffror varit låga under lång tid.

Hon poängterar att det inte har med de senaste veckornas händelser att göra. Romson har inget större ansvar för det än vad Gustav Fridolin har, anser hon.

– Det är ingen som tycker det, tvärtom.

Ändå är det Romson som får gå, medan Fridolin sitter kvar. Att bara det kvinnliga språkröret petas har väckt kritik internt för att gå emot partiets feministiska profil, bland annat från riksdagsledamoten Jabar Amin (MP):

– Man offrar kvinnan men behåller mannen, säger han till TT.

Jabar Amin tycker att båda språkrören borde ha fått sitta kvar åtminstone till nästa år. Magda Rasmusson tror inte att det hade varit möjligt med Romsons låga förtroendesiffror.

– Gustav Fridolin har också mycket att bevisa, han måste visa att han bidrar till den här nystarten. Men jag tror mer att man ser hans misstag som något som har hänt de senaste veckorna, inte något som har pågått under lång tid.

Jakop Dalunde vill inte svara på vad han tycker om kritiken mot att bara Romson petas.

– Jag kan bara säga att valberedningen har haft en gedigen process, och jag har förtroende för den processen.