Bild: Let Ideas Compete/Flickr

“Att vi fortsätter upphandlingskarusellen och slösar bort nästan 70 miljoner av skattebetalarnas pengar är helt sanslöst”, säger Vänsterpartiets Birgitta Sevefjord.

Den kritiserade upphandlingsprocessen av Sankt Görans sjukhus kostade skattebetalarna 65 miljoner kronor. Det framkommer i en landstingsrapport som SVT:s ABC har tagit del av. Enligt rapporten var projektkostnaden för upphandlingen fram till augusti i år 65 miljoner kronor.

– Att vi fortsätter upphandlingskarusellen och slösar bort nästan 70 miljoner av skattebetalarnas pengar – för att ett riskkapitalbolag ska få fortsätta att driva sjukhuset – är helt sanslöst, skriver Vänsterpartiet landstingspolitiker Birgitta Sevefjord i ett pressmeddelande.

Riskkapitalbolaget Capio vann upphandlingen. Upphandlingen har tidigare kritiserats för att vara en ren lägsta-pris-upphandling. Enligt företaget Praktikertjänst, som tidigare drog sig ur upphandlingen, värderas kvaliteten endast till cirka tre procent medan priset avgör resten. Socialdemokraterna menar även att Capio har haft tillgång till information som de andra inte har haft del av, något Dagens Arena har rapporterat om tidigare.