Magdalena Andersson och Ardalan Shekarabi under presskonferensen

välfärd Regeringen vill tillsammans med fackförbund, regioner och kommuner ta fram förslag som ska stärka välfärden. Det meddelade finansminister Magdalena Andersson och civilminister Ardalan Shekarabi under Socialdemokraternas dag i Almedalen.

Igår handlade Socialdemokraternas årliga ekonomisk-politiska seminarium i Almedalen om hur vi ska klara välfärden med en allt mer åldrande befolkning, och nyligen höll finansministern presskonferens om beskedet att det år 2026 kommer att saknas 90 miljarder kronor saknas för att behålla kvaliteten i välfärden på samma nivå som i dag – förutsatt att kommunernas skattesatser ligger still.

Nu presenterar alltså regeringen förslaget om att inrätta en välfärdskommission för att se över både behovet av mer pengar till välfärden, men också hur nya arbetssätt kan införas eftersom utbildad personal saknas till flera yrken inom välfärden.

– Välfärden är vårt viktigaste omfördelande verktyg för att skapa ett jämlikt samhälle. De kommande åren kommer vi att behöva prioritera hårt för att mer resurser ska gå till välfärden, detta i en tid då vi blir fler äldre, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i ett pressmeddelande.

Regeringen kommer nu att bjuda in representanter för fack, kommuner och regioner som vill vara med och ta fram lösningar. Arbetet inleds i höst och ska vara klart senast 31 december 2021.

På frågan under presskonferensen om regeringen kan tänka sig att slopa överskottsmålet och göra större investeringar, svarade Magdalena Andersson att det saknas majoritet i riksdagen för att lämna dagens överskottsmål till förmån för ett balansmål, vilket skulle innebära ett mål om plus minus noll för statens finanser.