Bild: Flickr/Sodexo Sverige.
Bild: Flickr/Sodexo Sverige.

Det saknas en nationellt reglerad utbildning för undersköterskor. Regeringen tillsätter därför en utredning som ska lämna förslag på hur en sådan kan se ut, samt hur man kan reglera yrket.

För att öka kvaliteten och säkerheten i hälso-och sjukvården samt omsorgen vill regeringen att yrket undersköterska ska regleras.

– Det skiljer sig för mycket mellan vad en undersköterska kan och gör beroende på var de har utbildat sig. Trots att de är den största yrkesgruppen inom vård och omsorg saknas det idag reglering om vad utbildningen ska innehålla eller vad en undersköterska ska kunna. Det handlar om att sätta en kvalitetsstämpel på yrket, säger socialminister Annika Strandhäll, i ett pressmeddelande.

Regeringen tillsätter nu en utredning som ska lämna förslag på nationella riktlinjer för undersköterskeutbildningen, som ska kunna sjösättas redan under 2018. Den ska också se över hur man kan reglera yrket, exempelvis genom legitimering eller att göra undersköterska till en skyddad titel.

– Sverige har ungefär 180 000 undersköterskor vilket gör dem till Sveriges största yrkesgrupp. Vi vill tydliggöra undersköterskornas viktiga yrkesroll med målsättningen att långsiktigt trygga kompetensen i välfärdens verksamheter, säger finansminister Magdalena Andersson, i pressmeddelandet.