Bild från sr.se
Bild från sr.se

Trots flera attacker mot romska läger i Stockholm väntade polisen med att utreda en brand i ett av lägren i somras. Inte förrän sju timmar efter branden undersökte polisens brandtekniker området.

Nedbrända bilar och husvagnar, sönderskurna tält och stenkastning. Romska läger i Stockholm har i somras utsatts för attacker. På nätforumet Flashback hetsar personer mot romerna och visar öppet stöd för attackerna. En skriver “Sten, kniv, molotovcocktail eller kalashnikov spelar ingen roll – jag tänker applådera alla och envar som drar sitt strå till stacken.”, enligt Sveriges Radio Ekot.

I slutet av augusti skadades två personer allvarligt efter en brand i ett läger i Högdalen. Men polisen utreder inte händelsen som mordbrand.

Enligt Sveriges Radio spärrade den första polispatrullen, som kom till lägret efter branden, inte av området. Det dröjde sju timmar och påtryckningar från en organisation som hjälper romer innan polisen återkom med brandtekniker och undersökte branden. Polisen gjorde förhör med några av de boende i lägren, däremot hade de inga egna tolkar med sig.

I nuläget är brottsrubriceringen allmänfarlig vårdslöshet, ett brott som lägger skulden på romerna i lägret.

På fråga om huruvida det funnits någon hotbild mot lägret svarar Anders Gartér, vid Söderortspolisen i Stockholm att:
– Alltså en rent allmän hotbild, att det finns människor som inte tycker om de här tältlägren, det känner vi till. Men jag har inte varit inne och läst någonting på internet.

Enligt Sveriges Radios granskning är det flera personer på Flashback som både uttrycker sitt stöd för attackerna mot de romska lägren och även delar kartor och filmer över lägren.

Anders Gartér säger till Sveriges Radio att man letar efter boende i lägret i Högdalen som eldhärjades men har inte hittat några. Samtidigt har SR:s reporter träffat flera romer som bodde i det nedbrunna lägret, bara ett par kilometer från polisens kontor.

– Jag är säker på att det var någon som tände eld, precis på samma sätt som de skar sönder våra bilar, våra tält, och nu… det var ju nästa steg. Och det var också i Högdalen. Allt hände i Högdalen, berättar en av dem för Sveriges Radio.