Foto: Pixabay

corona-virus Karensdagen för anställda slopas under två månader framåt på grund av corona-smittan. Det är en del av regeringens krispaket. Men vilka villkor som gäller småföretagare är ännu oklart.

 Regeringen presenterade på onsdagen en extra ändringsbudget med anledning av spridningen av corona-viruset. En av åtgärderna gäller att karensdagen slopas för alla anställda under två månader framåt. Det innebär att anställda inte kommer missa en hel dags sjuklön när man sjukanmäler sig från jobbet.

»Det ska inte vara pengar som förhindrar arbetet, vare sig det gäller att hindra smittspridning eller att vårda dem som är sjuka« sa finansminister Magdalena Andersson, citerad av Dagens Industri.

Men vilka villkor som ska gälla karens för de som har F-skattsedel, alltså enmansföretagare, under corona-tiden har regeringen inga svar på ännu.

»Det ska gälla alla som avstått arbete på grund av sjukdom från och med 11 mars. Exakt hur ersättning ska utformas återkommer regeringen med inom kort« skriver Viktor Nyberg, pressekreterare hos socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi i ett sms till Dagens Arena på frågan om hur enmansföretagare påverkas av den slopade karensdagen.

Journalistförbundet, som har många medlemmar med F-skatt, inväntar besked från regeringen om hur den slopade karensdagen på grund av corona-viruset kommer att påverka egenföretagare. Johan Lif, förhandlingschef på Journalistförbundet, säger  förståelse

I dag har 88 procent av alla enmansföretagare sju dagars karenstid, eftersom det är ”förvalsalternativet”. Att ha färre karensdagar kostar mer, och det finns möjlighet att bestämma själv var man vill lägga sig: mellan en och 90 karensdagar. Skillnaden i egenavgift för den med f-skatt är dock bara en procentenhet mellan lägsta och högsta antal karensdagar.

I rättvisans namn skulle regeringen tillfälligt kunna slopa en karensdag för egenföretagare, liksom för anställda, säger Johan Lif, förhandlingschef på Journalistförbundet, men eftersom nästan alla enmansföretagare har sju karensdagar, skulle det kanske inte påverka smittorisken nämnvärt, tror han.

– Det bästa vore givetvis att egenföretagare omfattas fullt ut och slipper karensdagar helt under den här perioden. För vad är syftet? Det är att de som är sjuka inte ska gå runt och smitta andra, inte att spara pengar, säger Johan Lif.