Andreas Morfiadakis, vd på nystartade Klarabo. Bild: Klarabo

BOSTÄDER Klarabo vill bygga 5 000 hyresrätter med rimliga hyror under de närmaste åren. Men hur billiga de kommer att bli i slutänden är oklart. Bolaget räknar med att hyrorna kommer att ligga över maxnivån för subventionerade hyresbostäder. 

Grundarna till Klarabo är Mats Johansson, ordförande i Zeta display, Anders Pettersson och Andreas Morfiadakis, som tidigare var vd och finanschef för bostadsbolaget Victoria park. Det skriver Dagens Industri.

Bolaget har sitt säte i Skåne, och det är också där som de i första hand planerar att uppföra nya hyresrätter. Tanken är att köpa upp lite billigare mark i mindre eller mellanstora kommuner där det i dag råder bostadsbrist. Andreas Morfiadikis nämner Landskrona, Kristianstad, Svalöv och Svedala som möjliga orter där Klarabo kan etablera sig.

Hur låga hyrorna kommer vara, och vilka grupper bostäderna kommer att vara tillgängliga för kan Andreas Morfiadakis dock inte svara på.

– Det beror lite på i vilket område vi kommer att vara och vilka förutsättningar det finns där, men vi ser ju framför oss att de kommer ligga lägre än nivåerna som är idag för nybyggen. De områden vi tittar på har inte så mycket jämförbara lägenheter idag, det är bostadsbrist, säger Andreas Morfiadakis till Dagens Arena.

En annan viktig del av affärsidén är att producera bostäderna helt och hållet i Baltikum och frakta dem till Sverige när de är färdiga.

– Det är ju fabriksbyggda hus, och de ser väldigt snarlika ut invändigt. Det tar tre månader att bygga dem i fabrik och tre månader att få upp dem, säger Andreas Morfiadakis.

Klarabo räknar med att de första lägenheterna kommer att vara klara för inflytt i början av 2018. Hyrorna kommer att ligga över den så kallade normhyran på maximalt 1 350 kronor per kvadratmeter och år, som är maximal hyresnivå för bostadsprojekt som vill ta del av statliga hyressubventioner. 1 350 kronor per kvadratmeter och år motsvarar en månadshyra på 7 875 kronor för en trea på 70 kvadratmeter.

Enligt Hyresgästföreningen i Södra Skåne kostar nyproducerade lägenheter i Skåne, utanför tätorterna Malmö och Lund, runt 1 500 kronor per kvadratmeter och år i dag i hyra.

För att kalla nya hyresrätter för billiga på de orterna bör hyran ligga en bit under 1 500 kronor per kvadratmeter, tycker Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Södra Skåne. 1 500 kronor per kvadrat och år motsvarar en månadshyra på 8 750 kronor.

– Mellan 1 400 och 1 450 kronor per kvadrat är ganska billigt, säger han.

Klarabo har alltså inte så väldigt stor marginal att spela på vad gäller hyressättning, om de vill kallas »billiga« enligt Hyresgästföreningens definition.

Själva idén att bygga nya hyresrätter med lite lägre hyror är Hyresgästföreningen positiv till, och de menar att affärsidén inte hör till vanligheterna. Särskilt är det få nya hyresrätter som byggs på mindre orter.

– Initiativet att bygga billigt utanför Lund och Malmö, det är ju jättebra, säger Joakim Lund.

Det är knappast fråga om något välgörenhetsprojekt. En av investerarna, Bo Forsén, som har lång erfarenhet bakom sig i fastighetsbranschen, tror att projektet kommer att ge god avkastning – trots lägre hyror.

– Ska man driva ett bolag måste man naturligtvis ha krav på sig att hålla nere kostnaderna och göra lika bra avkastning, säger Bo Forsén, som bland annat är styrelseordförande i fastighetsbolaget Victoria park.

På Victoria parks hemsida står det att ett av bolagets syften är att köpa upp och renovera befintliga lägenheter:

»Victoria Park förvärvar bostadsfastigheter med hög förädlingspotential och utvecklar fastighetsbeståndet genom värdeskapande fastighetsförbättringar.«

Enligt Hyresgästföreningen Södra Skåne är Victoria park ett av de stora bostadsbolag som har satt i system att renovera upp lägenheter när de står tomma, för att därmed kunna höja hyrorna väsentligt utan att några befintliga hyresgäster kan protestera.