Foto: Flickr/vonderauvisuals
Foto: Flickr/vonderauvisuals

I fjol dog nästan en person i veckan på sin arbetsplats. Nu tar regeringen fram en ny strategi för arbetsmiljöpolitiken. Arbetsmiljöverket får delvis förändrat uppdrag.

Dagens Arena har tidigare rapporterat om de 100 miljoner som Arbetsmiljöverket går miste om i och med att regeringens budget föll. Pengar som bland annat skulle underlätta för att uppnå regeringens nollvision om dödsolyckor i arbetslivet. Under förra året dog totalt 50 personer på sin arbetsplats.

Arbetsmiljöverkets uteblivna anslag hindrar dock inte regeringen att ta fram en ny strategi för arbetsmiljöpolitiken, skriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i en debattartikel på Aftonbladet i dag. “Ingen ska behöva dö på jobbet. Alla ska orka med ett helt arbetsliv.”, skriver ministern.

Inom ramarna för den nya strategin får Arbetsmiljöverket i uppdrag att tillsammans med andra berörda myndigheter förstärka tillsynen av så kallade grå företag, företag som bryter mot arbetsmiljöregelverket för att få konkurrensfördelar.

Myndigheten ska också göra en samlad analys av händelser där personer från ett annat land som arbetar tillfälligt i Sverige har förolyckats eller skadats allvarligt.