Regeringen och alliansen pratar om hur man kan underlätta för minoritetsregeringar att få igenom sin budget. Den förändring i budgetreglerna som behövs går att införa redan vid årsskiftet.

Efter att Sverigedemokraterna i går fällde regeringens budget och lovade att fälla alla framtida budgetar som inte ger partiet inflytande, har Löfven och alliansen börjat diskutera hur man kan underlätta för minoritetsregeringar att få igenom sin budget.

Att stadfästa det som tills i går var praxis är den lättaste lösningen enligt Per Molander, generaldirektör för Inspektionen för socialförsäkringen, som är arkitekten bakom nuvarande budgetregler. Det innebär i praktiken att det bara blir en omröstning där alla budgetar ställs mot varandra, i stället för att som i dag eliminera dem en efter en. Om politikerna vill kan förändringen införas redan vid årsskiftet
– Den här förändringen kan införas redan runt årsskiftet. Det som tar tid i vanliga fall är konsekvensanalysen, men nu skulle det bara handla om att stadfästa det som alltid gällt, säger Per Molander.

Han har svårt att tro att lagrådet skulle ha något att invända och menar att en regelförändring bör införas så snart som möjligt. Och det lär med stor sannolikhet hända. Per Molander uppskattar att det finns kvalificerat stöd för en regelförändring i riksdagen.

En regelförändring som den aktuella skulle dock inte hindra ett vågmästarparti från att fälla minoritetsbudgetar. Men det minskar sannolikheten.
– Vi kan inte utesluta att SD fäller nästa budget, men kostnaden för partiet skulle bli mycket större. De skulle då bli ett aktivt stödparti till oppositionen, säger Per Molander.