Sylvi Listhaug
Sylvi Listhaug, Foto: Ilja C.Hendel.

Den norska regeringen vill fängsla asylsökande medan deras ansökan behandlas. Stortinget väntas rösta igenom förslaget i dag.

Asylsökande som bedöms ha uppenbart ogrundade asylskäl ska kunna gripas av polis och fängslas i upp till 72 timmar i väntan på att deras ansökan utreds. Det föreslår den norska regeringen i ett nytt lagförslag som Stortinget väntas rösta ja till i dag, tisdag, rapporterar NRK.

– Vi ser att asylsökande med ogrundade asylskäl försvinner medan polisen utreder ansökningarna. Det här hindrar dem från att avvika och eventuellt hamna i en kriminell miljö. Nu vet vi var vi har dem, får ansökningarna behandlade, och skickar tillbaka dem, säger invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug (Fremskrittspartiet) till NRK.

Förslaget bygger på den snabbutredning av asylansökningar som Norge införde 2004, där asylsökande från länder som bedöms som säkra får sin ansökan prövad inom 48 timmar. Det är dessa asylsökande som ska kunna fängslas medan utredningen pågår, enligt förslaget.

537 asylsökande fick sina ansökningar prövade inom 48-timmarsregeln förra året, enligt norska justitiedepartementet. Av dem försvann 90, enligt Sylvi Listhaug.

Förslaget har kritiserats av bland annat Norges Advokatsamfund, som anser att lagen riskerar att undergräva asylrätten genom att den i värsta fall skrämmer bort även asylsökande som har uppenbara skyddsbehov.