Foto: jagaland / Flickr

Moderaterna i Stockholms landsting lovar att bygga ut tunnelbanenätet i Stockholm under kommande mandatperiod. Men investeringarna hade kunnat göras tidigare. Nio miljarder kronor i SL:s investeringsbudget ligger orörda.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet på onsdagen lovar tunga moderatpolitiker i Stockholms läns landsting och kranskommuner att satsa stort på tunnelbanan. Det handlar om ”konkreta och prioriterade satsningar”: tunnelbana från Hagsätra till Älvsjö, mellan Täby och Arninge, från Barkarby till Hjulsta och mellan Odenplan till Liljeholmen.

Löftena gäller kommande mandatperiod som Moderaterna hoppas att få väljarnas förtroende för.

Vad som inte framkommer i debattartikeln är att Moderaterna i Stockholms läns landsting hade kunnat göra de utlovade investeringarna i tunnelbanan betydligt tidigare. I SL:s investeringsbudget finns nio miljarder kronor som, trots beslut i landstingsfullmäktige, ligger orörda. Fem av de nio miljarderna är lånade pengar och kostar skattebetalarna i form av räntekostnader.

Helene Hellmark Knutsson, socialdemokratiskt finanslandstingsråd i opposition, är starkt kritisk till att Moderaterna inte har använt pengarna.

– Det är inte Moderaternas förmåga att leverera löften vi är oroliga över, utan att de under de senaste åtta åren inte har levererat kollektivtrafik i den utsträckning som de lovat. 2010 gick dessutom Moderaterna till val på att Stockholm skulle bli en spårvagnsstad, att tunnelbanan var färdigbyggd. Det gjorde att de stoppade tunnelbanan mellan Odenplan och Hagastaden, säger hon.

Helene Hellmark Knutsson menar också att de uteblivna investeringarna har gjort att trängseln i tunnelbanan har ökat. Hon menat även att stockholmarnas miljöpåverkan har ökat eftersom fler väljer att ta bilen. Enligt Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting skulle bara de 3,3 miljarder kronor, som inte använts, i 2013 års investeringsbudget för kollektivtrafiken räckt till att bygga den planerade tunnelbanesträckan mellan Odenplan och Hagastaden.

– Det stora problemet i det här fallet har varit Moderaternas stora motstånd mot tunnelbanan. Hade de inte haft det här motståndet hade vi Stockholmare haft ett betydligt mer utbyggt tunnelbanenät idag.