Oscar Sjöstedt och Mattias Karlsson, SD. Foto: Skärmdump från SVT Forum.
Oscar Sjöstedt och Mattias Karlsson, SD. Foto: Skärmdump från SVT Forum.

Näringslivet uppvaktar SD i smyg genom lyxmiddagar och krogbesök, avslöjar Expressen. Svenskt Näringsliv, Svensk Handel och Företagarna har alla haft möten med partiet, och Jägareförbundet har spökskrivit en av SD:s motioner.

Lobbyister från näringslivet har tät kontakt med Sverigedemokraterna, visar interna mejl som Expressen tagit del av.

Svenskt Näringsliv har haft flera möten med partiet och försett SD med rapporter och underlag. Teodor Koistinen på Svenskt Näringslivs medieservice har även ätit middag med SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt på lyxkrogen Gondolen i Stockholm.

När Expressen frågar Teodor Koistinen om hans kontakter med Sjöstedt säger han först att de är privata och att han inte har skickat något arbetsrelaterat material, men ändrar sig när han får några av mejlen han skickat upplästa för sig.

– Det jag skickar till honom är det jag skickar till rätt många. Det är ett trettiotal andra riksdagsledamöter som har fått samma mejl. Jag kollade mejlen och de går ut med hemlig kopia. Vi skickar nätverksmejl ibland, säger han till Expressen.

En annan branschorganisation som haft kontakt med SD är Svensk Handel. 2014 mejlade Svensk Handel partiet i samband med branschorganisationens kampanj mot slopandet av sänkt arbetsgivaravgift för unga.

Karin Johansson, vd för Svensk Handel, ville då träffa Oscar Sjöstedt “angående riksdagens beredning av budgetpropositionen då flera förslag påverkar handeln negativt”. Karin Johansson försvarar nu mötet med SD.

– Det hade varit tjänstefel att inte prata med politikerna och få dem att förstå hur viktig den här frågan är för handelns företag, säger Johansson till Expressen.

Branschföreningen Företagarna tog kontakt med SD redan 2013, då de höll en ”informell dragning” av småföretagarbarometern på SD:s riksdagskansli. Företagarna har sedan dess fortsatt skicka material till partiet.

Kontakten mellan SD och Svenska Jägareförbundet har gått steget längre. Organisationen gav under hösten 2014 synpunkter på SD:s utkast till jaktpolitisk motion, synpunkter sedan som togs in i stort sett ordagrant i motionen.

Därefter bjöd en av Jägareförbundets anställda SD-ledamöterna Josef Fransson, Runar Filper och Anders Forsberg på middag på whiskykrogen Ardbeg Embassy.

SD själva ser positivt på de nära kontakterna med näringslivet.

– För mig är det värdefullt. Det här är en del i det som kallas normaliseringen av vårt parti, att det faktiskt går att sitta ned och resonera med oss. Det kanske är det mest värdefulla egentligen, säger Oscar Sjöstedt till Expressen.