Bild: Alexander Mahmoud
Bild: Alexander Mahmoud

Årets budgetvinnare är – Vänsterpartiet! I alla fall i grenen »få igenom satsningar hos Socialdemokraterna och marknadsföra dem utåt«.

Även om det inte handlar om gigantiska summor i plånboken, utan mer justeringar på marginalen för ensamstående, barnfamiljer och sjuka, så är det viktiga frågor som gör att Ulla Andersson på presskonferensen kan säga att hon är stolt över förhandlingsresultaten. Dessutom tar hon åt sig äran för kommunmiljarderna, som är budgetens enskilt största och viktigaste satsning.

Av Miljöpartiets medverkan i regeringen blir det bland annat klimatsatsningar och järnvägsunderhåll, men som ligger väldigt långt fram i tiden. Och framför allt är skillnaden stor på hur mycket utväxling man får i synlighet. MP-väljarna har onekligen fog att fråga sig varför man ska sitta i regeringen.

Vilken skillnad mot hur det såg ut tidigare: I Göran Perssons gamla trepartisamarbete var det MP som hördes, syntes och bråkade mest. Vänsterpartiet var inte intresserade (2002) av ministerposter, och hade svårt att få genomslag för sin politik. Nu är man bättre förberedd, förhandlar först när S och MP redan har gjort upp, och fokuserar på färre områden.

I en i övrigt skakig opinion, är det också för V som utväxlingen kommer. Särskilt i jämförelse med MP, som fallit ner mot 4-procentsspärren. Återstår att se om framgångarna varar. Speciellt när det under hösten blir klart hur det går på området som var villkoret för hela stödet till regeringens budget: vinsterna i välfärden.