Apoteket på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Apoteksavregleringen har ökat tillgängligheten, menar regeringen i höstbudgeten. Felaktigt, säger Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson.

I regeringens höstbudgetproposition framhålls apoteksavregleringen som en framgång.

”Tillgängligheten till läkemedel har förbättrats genom fler försäljningsställen och förbättrade öppettider” står att läsa i propositionen. Om det rapporterade Dagens Arena på måndagen.

Anne Carlsson, Reumatikerförbundets ordförande, har tidigare kritiserat avregleringen. När Dagens Arena når henne för en kommentar om skrivningarna i budgeten upprörs hon.
– Jag håller inte med om det som påstås. Jag har oerhört svårt att förstå hur man har kommit fram till det här, säger hon.

I budgetpropositionen hänvisas till uppgifter om att ”Andelen kunder som får sitt läkemedel vid första apoteksbesöket är ungefär lika stor som före avregleringen.” Anne Carlsson menar att de siffrorna är problematiska:
– Man tittar på om jag får ut läkemedlet direkt när jag kommer till apoteket. Men som exempel skulle jag i förra veckan hämta ut nio läkemedel. Jag gick till apoteket X och kunde där hämta ut fyra av mina mediciner. Sedan fick jag gå till apotek Y, där de hade ett av de läkemedel som återstod.

– Totalt fick jag gå till fyra olika apotek. Men alla de mediciner som hämtades ut registrerades också som direktexpediering, säger Anne Carlsson.

Tidigare har en granskning i Dagens Apotek visat att inte en enda apotekskedja klarar av att ge kunderna rätt medicin i tid.