Civilminister Ardalan Shekarabi, Finansdepartementet

Den svenska välfärden I dag röstas det om regeringens förslag om att begränsa vinster i välfärden. Förslaget antas röstas ner, men civilminister Ardalan Shekarabi lovar att ta frågan vidare. »Vi kommer inte släppa den här frågan, det är jätteviktigt för skolan och välfärdens framtid.« 

Förslaget om ett vinsttak diskuterades i riksdagen på måndagen och under torsdagen kommer partierna att rösta i frågan. På förhand verkar propositionen få ett nej, eftersom alla de borgerliga partierna tillsammans med Sverigedemokraterna har sagt att de kommer rösta emot.

När Dagens Arena intervjuar civilminister Ardalan Shekarabi beklagar han att det inte kommer bli någon vinstreglering, men säger samtidigt att han är nöjd med att skillnaderna mellan de politiska partierna har tydliggjorts.

– Det blev väldigt tydligt för medborgarna var de olika partierna står och det är alltid bra inför ett val, speciellt i en fråga där vi vet att det finns en mycket stark vilja och ilska kring vinsterna i välfärden.

Förslaget kommer med största sannolikhet inte att gå igenom i dess fulla form men ett par aspekter verkar ändå S få igenom. Bland annat ägar- och ledningsprövningar. En fråga som så sent som i maj splittrade alliansen, då Centerpartiet gick ut med att de kommer rösta emot.

– Jag är glad att vi tar några steg, att vi får igenom de här ägare- och ledningsprövningar och lite bättre regelverk kring aktörer utan vinstsyfte. Det välkomnar jag, men jag beklagar naturligtvis att vi inte får en vinstreglering och en begränsning. Men vi kommer inte släppa den här frågan, det är en jätteviktig fråga både för skolans framtid och välfärdens framtid i stort, så den kommer vi ta med oss och kämpa vidare med, säger ministern.

På vilket sätt partiet kommer driva frågan vidare är dock oklart.

– Vi kommer naturligtvis fortsätta kämpa för att begränsa vinsterna i välfärden och söka medborgarnas stöd för det, säger Shekarabi och tillägger att de kommer återkomma med detaljerna.

Hur ser du på kritiken att förslaget är formulerat som det är på grund av att ni egentligen inte vill få igenom det?

– Det känner jag inte igen, är det någon som har sagt det? Jag är ju den som har jobbat med den här propositionen och vet mycket väl varför vi går fram med det här förslaget. Det är för att utredningen gjorde bedömningen att det här är det mest effektiva metoden om man ska begränsa vinsterna. Jag har ju själv forskat i den här frågan och skrivit en rapport från Arenagruppen som landade i något liknande för omkring fem år sedan.

Hade det inte varit lättare att bara förbjuda riskkapitalister att driva välfärdsbolag?

– Hur definierar du riskkapitalister? Det här är den mest effektiva metoden och utredningen har sagt att det är är en rimlig avkastning och vill du ha mer avkastning än så, så är du inte välkommen.

Möjliggör förslaget att valfriheten finns kvar?

– Vi vill ha valfrihet. Alla andra länder har mycket hårdare regler rörande vinstuttag från skolan, men många av de länderna har valfrihet. Men då är det fristående aktörer med vinstbegränsningar eller vinstsyfte. Det finns inget samband mellan valfrihet och kommersiell drift.

Ser du någon anledning till självkritik?

– Nej det här är en fråga där vi har med oss folket. Sedan finns det en väldigt stark vinstlobby som har fått de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna att fortsätta försvara obegränsade vinster, för det är ju det som händer tyvärr. Det borde finnas väldigt stor anledning till självkritik på den borgerliga kanten. Man behöver inte vara vänster för att vara emot vinster i välfärden.

– Det här är ju i grunden en fråga som borde engagera även liberalkonservativa personer. Det gör det ju bland väljarna. Det är partierna som inte orkar stå emot vinstlobbyns intressen. Benjamin Dousa, förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet, skrev själv en artikel på det här temat, där han kritiserade de borgerliga för att man viker sig för lobbyn helt enkelt.

Det parti som varit troligast att ändra ståndpunkt i den här frågan är SD, hur ser ni på att eventuellt få stöd därifrån?

– SD är ett opportunistiskt parti som är beredda att svika sina vallöften i syfte att komma in i maktens värme. De har de visat i den här frågan. 2014 gick de till val på att förbjuda vinsterna i skolan, och i den valrörelsen placerade de sig till vänster om Socialdemokraterna. Idag säger de att skolor är som vilka företag som helst.

Men hur ser ni på att förslaget eventuellt hade kunnat gå igenom med SD:s stöd?

– Vi har inte den relationen till SD. Vi delar inte värdegrund så vi förhandlar inte med SD, men deras agerande i den här frågan visar att de inte har några som helst problem att svänga 100 procent.