BOSTADSMARKNAD I snitt begär andrahandshyresvärdar ut dubbelt så mycket i hyra som det de egentligen betalar för sin lägenhet. Det visar en granskning av annonser på Blocket som P4 Stockholm och P5 STHLM har gjort.

Radiokanalerna har tillsammans granskat annonser om lägenhetsuthyrning Blocket som gäller Stockholmsområdet. Under första halvåret i år fanns 5 000 sådana annonser. Radiokanalerna kommer fram till att det är väldigt vanligt att begära överhyror även för hyresrätter. Högsta tillåtna hyrespåslag för en hyresrätt är 10–15 procent, och det gäller om man lämnar lägenheten delvis möblerad.

I genomsnitt är hyresnivåerna i andrahand dubbelt så hög hyra som hyran för förstahandskontrakt. Störst hyrespåslag hade de andrahandslägenheter som annonserades i Botkyrka.

Kim Lindholm, ordförande för Hyresgästföreningen i Botkyrka-Salem, säger till Sveriges Radio att en anledning kan vara att förstahandshyrorna i Botkyrka är lägre än i många andra kommuner i länet.

– Det är det säkerligen, för vi har ju inte speciellt kapitalstarka invånare i Botkyrka och vi har ju en relativt human hyresnivå i Botkyrka, säger han till Sveriges Radio.

Så när man jämför med andrahandshyrorna så blir det ett stort påslag?

– Precis. Det kan skilja 300-400 kronor per kvadratmeter och år, beroende på var i Stockholm du jämför med.