Det ser ut att bli maktskifte i Stockholm. De rödgröna partierna har tillsammans 50,1 procent av rösterna, visar en Sifoundersökning som Lokaltidningen Mitti låtit göra.

Enligt undersökningen ser det ut att bli ett maktskifte i Stockholm stad i september. De rödgröna partierna får 50,1 procent av rösterna. Alliansen får sammanlagt 39,2 procent. Det parti som går starkast framåt är Vänsterpartiet som nästan fördubblar sitt stöd i Stockholm, jämfört med valet 2010. Moderaterna tappar mest, totalt backar partiet åtta procentenheter. Både Kristdemokraterna och Centerpartiet ser i dagsläget ut att åka ut ur fullmäktige.

– Jag tror att siffrorna jämnar ut sig fram mot valet. Likväl ser det verkligen ut som ett maktskifte, säger statsvetaren Jenny Madestam om siffrorna till Mitti.

Att vänstern går framåt i Stockholm tror Jenny Madestam hänger ihop med opinionsläget i resten av landet.

– Stockholms politik är alltid färgad av rikspolitiken. I de här siffrorna ser vi allmänt stöd för Vänsterpartiets kritik mot vinster i välfärden och Moderaternas nedgång i opinionen. Moderaternas nedgång i Stockholm kan också ligga i att de känns trötta och idélösa, säger Jenny Madestam.

Feministiskt initiativ får i undersökningen 2,5 procent av stockholmarnas röster.  Om det tar dem in i stadshuset blir inte klart förrän efter valet. Sverigedemokraterna ser däremot ut att komma in. I förra valet, 2010, fick SD 2,6 procent av rösterna. Enligt Mitti:s undersökningen ser de i år ut att få 6,5 procent.