Maria Wetterstrand, Per Gahrton
Maria Wetterstrand, Per Gahrton

Krisen i Miljöpartiet beror inte bara på Kaplan, enligt de tidigare MP-språkrören Maria Wetterstrand och Per Gahrton. Socialdemokraterna har ett stort ansvar, anser de.

»Socialdemokraterna har ett stort ansvar för den kris regeringen är i, även om det är MP som befinner sig i stormens öga.« skriver de tidigare språkrören på DN Debatt.

Enligt Maria Wetterstrand och Per Gahrton har Miljöpartiet gjort stora eftergifter i regeringsarbetet för att få igenom sin gröna politik, eftergifter som har fått flera miljöpartister att ifrågasätta om det är värt att ens sitta i regeringen. Som exempel nämns asylpolitiken, Vattenfalls brunkol, Bromma flygplats och Förbifart Stockholm.

Men Socialdemokraterna inte gjort några motsvarande eftergifter i sin politik, skriver Wetterstrand och Gahrton.

»Ingen har påstått att S i något fall tvingats »sälja sig” medan MP påstås ha gjort det åtskilliga gånger.«

Stefan Löfven har missbrukat MP:s förtroende, och måste nu »på allvar agera som en genuint rödgrön statsminister«, anser Wetterstrand och Gahrton, och fördela eftergifter och framgångar bättre mellan de båda partierna.

De tidigare språkrören föreslår stoppad försäljning av Vattenfalls brunkol, införande av en grön investeringsbank, rätt till 35 timmars arbetsvecka och avskaffade gränskontroller mot Danmark som några eftergifter S borde göra i koalitionsregeringen.

»Detta är bara några exempel på frågor som kunde bidra till att sätta politiken i fokus i stället för personfrågorna. Ansvaret för att lösa den så kallade MP-krisen, som ju är en regeringskris, ligger inte bara hos MP utan också hos Stefan Löfven« skriver Wetterstrand och Gahrton.

Löfven måste sluta agera som att han »ledde en majoritetsregering av 50-talsstil« fortsätter de. Om han inte gör det bör MP sätta upp ett antal krav för att fortsätta sin regeringsmedverkan, avslutar Wetterstrand och Gahrton.