Foto: Carin Wesström, Danderyds Sjukhus
Foto: Carin Wesström, Danderyds Sjukhus

47 miljarder kronor skulle ge 500 nya vårdplatser i Stockholm. Det lovade alliansen i Stockholms landsting för tre år sen. Men löftet har inte resulterat i en enda ny vårdplats, skriver Sveriges Radio.

För tre år sedan lovade den borgerliga alliansen i Stockholms landsting att satsa 47 miljarder kronor till att bygga ett nytt sjukhus. Fram till 2015 skulle även de befintliga sjukhusen få 500 nya vårdplatser. Men än så länge har sjukhusen inte sett röken av en enda ny vårdplats. Snarare tvärtom. Akut personalbrist har lett till att flera hundra vårdplatser inte kan hållas öppna på landstingets sjukhus, skriver P4 Radio Stockholm.

Enligt Alliansen i Stockholms landsting har stora utbyggnader beslutats och kommer att vara klara inom fyra till sex år.
– Med facit i hand har det inte varit särskilt lyckat, konstaterar Socialdemokraternas förstanamn i landstinget Helene Hellmark Knutsson.

Hon fortsätter:
– Man har fram till i dag satsat på privatiseringar och vårdval. Det är därför vi sitter där vi sitter nu, säger Socialdemokraternas förstanamn i landstinget socialdemokraten Helene Hellmark Knutsson till P4 Radio Stockholm.

Även landstingsrevisorerna har riktat skarp kritik mot att hundratals vårdplatser hållits stängda, på grund av personalbristen.

Nyligen rapporterade Dagens Arena om att av de 200 vårdplatser som hållits stängda på Södersjukhuset under sommaren riskerar flera att inte öppna till hösten på grund av brist på sjuksköterskor.