Stefan Löfven vid pressträff på Rosenbad. Foto: skärmdump från regeringen.se
Stefan Löfven vid pressträff på Rosenbad. Foto: skärmdump från regeringen.se

LO är kritiskt mot att regeringen ännu inte antagit internationella regler mot tvångsarbete. Tidsfristen för att ta upp frågan går ut om en månad.

Sverige röstade 2014 för att anta ett protokoll till konventionen mot tvångsarbete som tagits fram av FN-organet ILO, skriver Svenska Dagbladet. Protokollet ska tas upp i lagstiftande församling, i Sveriges fall i riksdagen, inom 18 månader. Men nu har det gått 17 månader och regeringen har fortfarande inte lagt fram protokollet.

LO är man mycket förvånad över att regeringen ännu inte tagit upp frågan.

– Vi har en statsminister med en facklig bakgrund. För mig är detta helt oförklarligt, säger Oscar Ernerot, ombudsman på LO, till SvD.

Hittills har Storbritannien, Norge, Niger och Mauritius antagit protokollet. LO väntade sig att Sverige skulle vara bland de första länderna att rösta igenom reglerna.

– Men ingenting har hänt. Och vi har inte heller märkt någon tendens från regeringen att det kommer att göra det, säger Oscar Ernerot.

LO anordnar i dag ett seminarium om slavarbete. Både arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och statssekreterare Irene Wennemo var inbjudna, men kunde inte komma. I stället kommer en politisk sakkunnig att delta i seminariet.

– För mig visar det att de duckar i frågan. De vill inte prata om det här, säger Oscar Ernerot.