Fotograf: Claes Herrlander.

S-KONGRESS LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson riktar i SvD en rad krav på Socialdemokraterna inför kongressen i helgen. Ett av målen är att hindra väljarflykten till SD.

Inför Socialdemokraternas kongress som inleds i helgen kan riktar LO:s ordförande ett budskap till partiet om att skapa optimism. Karl-Petter Thorwaldsson upplever att motsatt stämning råder i landet, och vill därför se breda satsningar på den ”tiondel av befolkningen som halkar efter”, exempelvis arbetslösa, sjuka och pensionärer. Det här säger han i en intervju i Svenska Dagbladet i dag.

– På 30-talet gjordes breda satsningar som fick folk att känna att de var med på en resa mot något bättre. Man måste få folk att känna att, fasiken, våra barn kan få det bättre än vi, säger han till tidningen.

Ett av förslagen är att sätta ett tak för kommunalskatten.

– Jag kan tänka mig att man inför ett skattestopp för kommunal skatt. I dag kan den gå upp emot 35 kronor per hundring. Det är den enda skatt som är platt i Sverige, alltså lika stor om du är miljonär eller tjänar dina första 100 000, säger Karl-Petter Thorwaldsson till SvD.

Han pekar på att många kommuner i dag ligger över det inriktningsmål om en skattesats på runt 30 procent, som formulerades i samband med skatteuppgörelsen 1990.

Att det behövs mer pengar i kommunerna framöver tvivlar LO:s ordförande inte på, men han föreslår att man ersätter höjd skatt med statsbidrag. Och han kan tänka sig att det sker genom att skatten höjs för de rikaste med skatt på kapital, finansiella tjänster och de högsta inkomsterna.