Kvinnor får lägre pension än män – även om de har samma lön. Det visar den största undersökningen som gjorts hittills om våra framtida pensioner.

Min Pension har undersökt de kommande pensionerna för 50-talister som snart ska gå i pension, rapporterar SVT. Den visar att kvinnor och män får olika pension oavsett lönenivå.

– Genomgående är det så att även om man har samma lön när man slutar jobba så har kvinnorna lägre pensioner. Det kan handla om flera hundralappar, kanske till och med tusenlappar i månaden, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på Min Pension, till SVT.

Min Pension, som ägs gemensamt av staten och pensionsbolagen, har inte undersökt vad skillnaderna mellan kvinnors och mäns pensioner beror på. Men det finns flera skäl som är kända sedan tidigare.

– Man brukar säga att kvinnor jobbar mer deltid, de kanske har haft en sämre löneutveckling, de kan ha haft många år med ganska låga löner och sedan har man gjort lite karriär när barnen flyttat hemifrån, säger Kristina Kamp till SVT.

Undersökningen visar också att pensionerna generellt sett är låga. Många kommer att få leva på drygt hälften av sin slutlön, vilket är mindre än vad tidigare undersökningar visat.

– Vi lever inte som i de tidigare modellerna. Det är inte så att vi börjar jobba vid 23 och jobbar tills vi är 65 och inte gör någonting annat däremellan. Det händer saker, säger Kristina Kamp.