Eva Nordmark, ordförande TCO. Foto: Eva Edsjö

NYHET »Staten måste ta sitt ansvar och se till att taken i försäkringarna höjs«. Det är ett av kraven från Eva Nordmark, ordförande TCO, efter en granskning av trygghetssystemen.

Samtidigt som TCO:s förbundskongress drog igång under tisdagen presenterade paraplyorganisationen en granskning av de statliga trygghetssystemen: Arbetslöshetsförsäkringen, sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen. Slutsatserna visar en svår situation för den som blir sjuk eller arbetslös, sa Eva Nordmark i sitt inledande tal på kongressen.

– Granskningen visar att taken i arbetslöshets- och sjukförsäkringen i dag är så låga att en barnfamilj där ena föräldern blir arbetslös eller sjukskriven förlorar så mycket som en fjärdedel av sin inkomst efter skatt. Den som är ensamstående med barn och går växelvis kan behöva flytta om arbetslösheten eller sjukdomen är mer än kortvarig, säger hon.

Rapporten Tryggheten, staten och partsmodellen visar att kollektivavtalade försäkringar och fackliga inkomstförsäkringar kan vara helt avgörande för att ge en ekonomisk trygghet, säger hon. Nu kräver TCO att trygghetssystemen moderniseras och dessutom anpassas för att även inkludera andra uppdragstagare än fast anställd personal.

– Staten måste ta sitt ansvar och se till att taken i försäkringarna inte fortsätter urholkas utan höjs och följer med i löneutvecklingen framöver.

Läs mer: Nedtonat om arbetsrätten när Löfven invigde TCO-kongress