Göran Hägglund. Bild: Kristdemokraterna

Slopade pappamånader, avskaffad jämställdhetsbonus och skatteavdrag på 3 000 kronor för den som inte använder kommunal barnomsorg. Det är några av de förslag som KD på fredag ska klubba.

De två öronmärkta pappamånaderna ska avskaffas. Likaså jämställdhetsbonusen. Föräldrar som väljer att stanna hemma med barnen i stället för att låta dem gå i kommunal barnomsorg ska få en skattelättnad på 3 000 kronor. Den förälder som tar hand om barn i det egna hemmet ska också kunna få en barnomsorgspeng på 6 000 kronor.

Det är några av de kontroversiella förslag som ska klubbas när KD:s partifullmäktige på fredag beslutar om partiets familjepolitiska program.

De slopade pappamånaderna har väckt intern kritik i partiet. Något som Svenska Dagbladet rapporterar om på onsdagen. När partistyrelsen röstade om de skulle ta ställning för att slopa pappamånaderna slutade det lika, uppger SvD. Avgörandet fälldes av partiledare Göran Hägglund. Därmed gav styrelsen sitt stöd för att pappamånaderna ska tas bort.

Förslagen har även fått hård kritik från de övriga allianspartierna. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) har till och med gått så lång att hon har kallat förslaget för jämställdhetsfientligt:
– Deras tänk landar helt fel. Det ena är att hela programmet handlar om att vara fientlig mot jämställdhet, forskning, kunskap och tillväxt. Det går i en helt annan riktning är den som regeringen eftersträvar i att vi måste arbeta mer, sa Nyamko Sabuni (FP) till DN.se i samband med att KD:s familjepolitiska arbetsgrupp la fram sitt förslag i januari.

– KD vill tillbaka till den tiden när kvinnor var ansvariga för barn och hem, fortsatte Sabuni.

Kristdemokraterna menar att förslagen handlar om att ge familjen makt.