Bild: Kristdemokraterna, centerbilder/Flickr och Dagens Arena

Både C och KD hamnade under fyraprocentsspärren i gårdagens båda opinionsmätningar. Dagens Arena ringde partiernas starkaste kommunfästen och frågade: ”Hur går det?”

Mönsterås och Markaryd. Centerpartiland och Kristdemokratland. I Mönsterås styr centerpartisten och kommunalrådet Roland Åkesson med drygt 40 procent av rösterna i ryggen. I Markaryd heter kommunens starke man Bengt Germundsson. Där lägger nästan 45 procent av invånarna sin röst på Kristdemokraterna.

I gårdagens opinionsundersökningar från United Minds respektive Yougov hamnar båda partierna under riksdagsspärren på fyra procent. Centerpartiet får 3,6 respektive 3,7 procent och Kristdemokraterna 3,9 respektive 3,5 procent. Både partierna skulle alltså falla ut ur riksdagen om det vore val i dag.

Roland Åkesson är inte glad över Centerpartiets siffror. Men han tror fortfarande på en vändning.
– Centerpartiet har ju samma dilemma som alla de andra småpartierna i allianssamarbetet. Det är svårt att konkurrera om utrymmet. Men vi har ju tidigare visat att vi ökar kraftfullt när vi börjar redovisa vår politik.

Är du rädd att Centerpartiet ska hamna under fyra procent i valet 2014?
– Nej, det är jag inte. Men visst, jag tycker att de nuvarande siffrorna är för låga. Ett parti med de värderingar som vi har borde ha en bit över femton procent. Det borde vara målet.

Varför ligger ni inte där?
– Tja, det är ju historiskt sett en stadig tillbakagång sedan 1973.

Sedan Torbjörn Fälldins dagar har det alltså gått bakåt?
– Ja, det har det ju gjort. Lite varje år. Men det gäller ju att komma ur det. Det är ju någonting som partiet nu måste ta tag i.

Stadig nedgång sedan 1973, hur ska ni vända det här?
– Jag tror inte att man ska förhasta i sådana här lägen. Man måste hålla fast vid den grundläggande politiken. Just nu tar Centerpartiet fram ett nytt idéprogram. Jag tror det är viktigt att restaurera och bygga upp från grunden.

”Parkerat under fyra procent”
Bengt Germundsson, som har profilerat sig som en av partiledaren Göran Hägglunds skarpaste kritiker, ser mer allvarligt på läget för Kristdemokraterna.
– Det är på tok för dåliga siffror. När man väger ihop alla senare opinionsundersökningar så visar det tyvärr på en tydlig trend. Det tycks som om vi parkerat oss under fyra procent.

Vad har ni för chanser att klara fyraprocentsspärren till valet?
– Det ligger i viss mån på partiet självt och de som företräder partiet, att leverera en politik som känns trovärdig, efterfrågad och som väljarna vill ha. Annars återstår enbart att förlita sig på stödröster och det kan knappast vara någon framgångsrik väg.

Hur lyckas ni leverera den politiken i dag?
– Ska man tro på de här opinionssiffrorna, vilket det nog finns anledning att göra, då lyckas vi ju inte alls med den uppgiften.

Vad beror det på?
– Jag har ju tidigare stuckit ut hakan och haft synpunkter på det jag tror är anledningen. Och den analysen har ju inte delats av en majoritet i partiet, eftersom två tredjedelar på rikstinget röstade för en annan politisk linje.

Vilken roll spelar partiledaren?
– Nu lämnar jag partiledarfrågan därhän. Vad vi efterfrågade var en tydlighet, en klarhet och att man vågar ta för sig inom alliansen. Det har vi fått löften om att så ska ske, och jag ser fram emot att vi får se det också. I dag är det en alltför stor socialdepartementiell prägel över Kristdemokraterna där vi enbart förknippas med den typen av frågor. Så länge vi gör det kommer vi tvingas kvar i en allt för liten och allt trängre krets.