Isabella Lövin i Almedalen 8 juli 2018.

almedalen 2018 Isabella Lövin ser klimatet som den stora ödesfrågan och sitt Miljöparti som garanten för att utvecklingen ska vända. Klimatet kan inte vänta och vi är det enda partiet som tar det här på allvar, säger hon och kräver samtidigt besked av C och L om vilken regering de tänker stödja.

Solen gassar och Miljöpartiets Isabella Lövin inleder inte oväntat med baksidan av den idylliska sommarsöndagen: Den globala uppvärmningen får effekter lokalt och globalt, torkan i Tchad, brist på bete på Gotland, en bekymrad fårbonde vid gula marker som kanske måste nödslakta på grund av foderbrist. Det är ett allvarligt och uppfordrande tal, buret av ett starkt engagemang.

– Bara för att vädret är galet måste inte politiken vara det, konstaterar hon.

I sitt mer mer än 45 minuter långa tal uppehåller sig Isabella Lövin huvudsakligen vid vägen till ett fossilfritt samhälle, och det ansvar hon tycker att politiken idag ska ta för den värld som lämnas över till kommande generationer, något som hon menar att de borgerliga partierna i allians med SD inte tar.

M och Ulf Kristersson som vill sänka skatt på bensin och diesel och minska miljöbudgeten med 30 procent får sig en extra känga, liksom Jimmie Åkessons och SD:s förslag att ta bort bidrag till SMHI för att de gör »propaganda«. Hon raljerar med en opposition som övervägde misstroendevotum för en flygskatt på 60 kronor.

–  Är det att vara vuxen i rummet är det att vara mogen i politiken på planeten jorden 2018

Hon framhåller förstås det arbete som den rödgröna regeringen gjort, där bland annat en blocköverskridande överenskommelse om en väg till 100 procent förnybar energi utan kärnkraft har vi nu på plats och en fossilfri industri senast 2045.

Roligare än att vinna fotbolls-VM, utbrister hon när hon berättar om ett besök i Luleå för att ta första spadtaget vid anläggningen Hybris, som hoppas kunna producera stål utan kol i framtiden. Och extra lycklig är hon över hur de stora, tunga industrierna nu besöker regeringen för att berätta om sina planer för omställningen till en fossilfri framtid.

Som författare och journalist har Isabella Lövin inte jättelång erfarenhet av politik, men hennes sakkunskap och övertygelse får i alla fall publiken i Almedalen att jubla.

Hon ger sig också in i landsbygds- och försvarsdebatten genom partiets nya utspel om att landet måste öka sin självförsörjningsgrad av matproduktion från nuvarande 50 till 80 procent.

–  Böndernas problem är vårt problem, mat växer inte på ICA, säger hon och tillfogar kravet på skatt på importerat »fulkött« som konkurrerar med svenska bönder och behåller knorrarna på grisarna i hagen och sparar djur från antibiotikabehandlling.

Hon slår fast:

»Klimat handlar om biljoner dollar i skador på infrastruktur, mark som försvinner, det handlar om säkerhet och trygghet för våra barn.

Jag säger inte detta för att jag är Miljöpartist. Jag är Miljöpartist för att jag vet det här.

Partiet bildades av insikt om de här frågorna för 35 år sedan, för att vi är det enda partiet som tar det här på allvar.«

Valet kommer kraftigt påverka vilken politik Sverige ska föra de följande fyra åren, säger Isabella Lövin och inspirerad av Barack Obama försäkrar hon att den optimism hon känner också kan ge resultat:.

– Mitt svar till svenska folket är: Jo, är här, jo vi kan göra det och jo, vi kan göra det nu. Vi tror att vi kan lyckas. Kalla oss naiva, det bjuder vi på. För vi vet att vi har rätt!

Trots vikten av kraftfulla steg här och nu hyllar Isabella Lövin det politiska hantverket och dess kompromisser och hon »vill stå upp för demokratins tråkiga kvarnar. Det är nämligen de som står mellan oss och avgrunden«.

Hon varnar för »starka män som tar genvägar, inte har tid med EU, skyller på Parisavtal, George Soros, bygger murar. Beskedet om att SD vill ha folkomröstning i Sverige om EU ser hon som djupt oroande, även om partiet själv tidigare varit kraftfulla motståndare till EU.

– När populism kombineras med högerextremism blir den riktigt farlig, säger hon.

Veckans turbulens runt de borgerligas olika besked om utskottsplatser till SD kommenteras i talet och Isabella Lövin kräver besked av Centerpartiet och Liberalerna inför valet när allianspartierna »steg för steg säljer ut sina gamla principer och flyttar gränsen.

– Inget har förändrats i SD:s ideologi, däremot har de borgerligas inställning förändrats.

I ett läge när Ulf Kristersson vill ta makten med hjälp av SD är det C och L som avgör om vi får en blåbrun regering eller inte, säger Lövin och undrar: Vilken knapp tänker de trycka på? Väljarna har rätt att få veta före valet. Blir det ja eller nej till en regering beroende av SD.

Miljöpartiet är ett migrationsvänligt parti. Men i talet kommer huvudsakligen hjälpen till flyktingar utanför Sverige upp och hon undrar:.

– När antalet flyktingar ökar med tre miljoner på ett år vad ska vi då röra öka eller minska biståndet eller pengarna till FN? Barnen i flyktinglägret är också våra.

Den kanske mest skrämmande bilden från den pågående miljöförstöringen är Isabella Lövins berättelse om hur haven nu är så dränkta i plast att forskarna hittar mikroplaster överallt till och med i Antarktis:

«Bilderna från en ö från Tasmanska havet där frivilliga hjälper sjöfågelungar att kräkas upp plast är närmast outhärdliga. Det som kommer är skurar av plastbitar. Vissa har upp till 200 plastbitar i sina små magar.

– Tyvärr har vi hittat 3 600 föremål av skräp per 100 meter även på den svenska bohuskusten. Vi måste få stopp på plastföroreningarna av våra hav, säger hon och kräver plastskatt, men säger också självkritiskt att man måste göra mycket mer.

Det räcker knappast med förbud mot mikroplaster i smink och tandkräm och frivilliga avgifter på plastpåsar i butiker.

Dock, klimatet må oroa, men MP lockar just nu knappt 4,5 procent. Miljösamvetet hos väljarna är ännu inte tillräckligt ömt, konstaterar hon, med ett citat från Martin Luther King.

»Historien skrivs inte av de onda människornas larmande skrän utan av de goda människornas avskyvärda tystnad.«

– Jag har hört många utrop här i Almedalen, men när det gäller klimatet är det dånande tyst.

Från fotbolls-VM och det svenska laget hämtar Isabella Lövin sin slutkläm och förhoppning:

– Det  vilken kraft det finns i att vilja samma sak och driva åt samma håll. Nu vill jag att vi samlas om samma match. Efter semestrarna dags för oss alla att bestämma vilka vi ska vara. Rösta inte på dig själv utan på dina barn, då blir det lättare att se dem i ögonen.

TALET I KORTHET |

VÄDRET : Varmt och soligt.

PUBLIKKONTAKT : Absolut, Isabella får starka applåder och stående ovationer av de 700 i publiken, precis som de övriga partiledarna i år.

TEMA: Klimatet kan inte vänta och MP är enda garanten för att något ska hända.

BLOCKGEMENSKAP: Talar om regeringens framgångar på miljö- och klimatområdet. Ingen kritik av S.

LÖNTAGARPERSPEKTIV: Lövin nämner en facklig företrädare i Luleås tunga industri som tackar för att hon gett honom framtidstro.

UTSPEL: MP vill att Sverige ska öka sin självförsörjningsgrad på livsmedelsproduktion från nuvarande 50 till 80 procent och fördubbla budgeten för bönder som ställer om till ekologisk produktion. Vill införa skatt på importerat fulkött som konkurrerar med svenska bönder och behåller knorrarna på grisarna i hagen

ROLIG: Lite smårolig när hon driver med sina borgerliga motståndare, men allvaret är större.

PERSONLIGT: Inga detaljer om familj och vänner, hon har mycket integritet här.