Magdalena Andersson, socialdemokraternas ekonomisk-politisk talesperson. BILD: Örjan Benzinger
Magdalena Andersson, socialdemokraternas ekonomisk-politisk talesperson. BILD: Örjan Benzinger

S går till val på att skrota fas 3. I stället lanseras alternativet ”extra tjänster i välfärden”. Enligt SVT blir dock skillnaden liten.

Socialdemokraterna är starkt kritiska till fas 3 för arbetslösa. Inför valet i höst kräver man att det ska avskaffas. SVT har granskat förslaget och menar att skillnaden inte blir stor jämfört med hur det är i dag.

Precis som i dag ska såväl organisationer inom föreningsvärlden som kommuner och landsting fortfarande kunna sysselsätta personer.
– Där man gör viktiga insatser i föreningsvärlden, där ska man ju fortsätta att få finnas när vi avvecklar fas 3, säger Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Socialdemokraterna till SVT.

Däremot vill Socialdemokraterna få bort privata aktörer ur fas 3.
– Ja, vi vill i stället att man ska utföra riktiga arbetsuppgifter i kommuner och landsting, inte att den här miljardrullningen till privata utförare ska fortsätta, säger Magdalena Andersson, till SVT.

Den miljardrullning hon syftar på är att arbetsgivare får 5000 kronor i månaden för att sysselsätta personer i fas 3. Något som har fått mycket kritik. Socialdemokraterna vill dock ha kvar en ersättning, ett så kallat handledarstöd, på 3000 kronor i månaden, skriver SVT.