Bild på Reinfeldt: Pawel Flato. Bild på Arkelsten: Emilia Öije

Sofia Arkelsten avgår som partisekreterare och blir därmed en i raden av nära medarbetare Fredrik Reinfeldt förlorat. Dagens Arena ger dig listan.

Maria Borelius: Var handelsminister i totalt åtta dagar efter regeringsskiftet 2006. Efter att det visat sig att hon utnyttjat svart arbetskraft i hemmet, inte betalat tv-licens och att hennes sommarvilla ägdes av ett företag på Jersey tvingades hon att avgå.

Cecilia Stegö Chilò: Avgick efter bara tio dagar som kulturminister strax efter att den borgerliga regeringen tillträtt 2006. Det gjorde hon efter att det visat sig att hon inte betalat tv-licens på 16 år och använt svart städhjälp.

Mikael Odenberg: Avgick som försvarsminister i september 2007. Avgången skedde i protest mot omfattande neddragningar i försvaret.

Ulrica Schenström: Kysste journalisten Anders Pihlblad under en blöt kväll på baren Judith & Bertil i Stockholm hösten 2007. Notan för kvällen slutade på 945 kronor. När det visade sig att hon samtidigt haft jour för regeringens krisberedskap lämnade Schenström posten som statssekreterare.

Edvard Unsgaard: Skrev under föräldraledighet på sin facebookvägg “Jag ringde vårt städbolag som drivs av invandrare som på en halvtimme skickade över en ryska som städade och sanerade trappen. Det är arbetslinjen det, att på en halvtimme en söndag få fram en duktig städerska som gör ett fantastiskt jobb”. Snart twittrade journalisten Martin Gelin: “Reinfeldts pressekreterare Edvard Unsgaard definierar arbetslinjen: “invandrare” som torkar bajs på söndagkvällen”. Det inlägget hamnade hos kvällstidningarna och strax därefter bytte Unsgaard jobb till att bli politiskt sakkunnig hos Tobias Billström.

Sven Otto Littorin: Var en av nyckelskaparna till de Nya Moderaterna. Efter att sommaren 2010 ha konfronterats av tidningen Aftonbladet med uppgifter om att han köpt sex meddelade Littorin sin avgång. Inte lång tid efter att avgången tillkännagivits var all information om den förra ministern bortrensad från regeringens hemsida.

Sten Tolgfors: Tvingades avgå efter att Sveriges Radios Eko-redaktion avslöjat långtgående planer på en vapenfabrik i Saudiarabien.

Sofia Arkelsten: Avgår efter bara 18 månader på posten som Moderaternas partisekreterare.

Bubblare:
Ewa Björling och Carl Bildt. Båda pressas av Saudiaffären. Björling är dessutom märkt av att ha stöttat svenska företag under deras resor till icke-demokratiska regimer med övervakningsutrustning högst upp på försäljningslistan. Bildts tid i Lundin Oil fortsätter att ligga regeringen i fatet.