bild: WHO
bild: WHO

Vårdföretaget Hälsoteamet i Jönköping har gått i konkurs. Fyra vårdcentraler med över 6 000 patienter berörs. Patienttapp, inhyrda läkare och dålig kontinuitet i vården orsakade konkursen.

I går, tisdag, fick de anställda på Hälsoteamets vårdcentraler i Anderstorp, Smålandsstenar, Mullsjö och Gislaved reda på att de inte längre har något jobb, eftersom deras arbetsgivare gått i konkurs. Över 6 000 patienter drabbas av konkursen.

Hälsoteamet köpte verksamheten på de fyra orterna i vintras av de tidigare ägarna Familjeläkarna.

Enligt Sveriges Radio Jönköping har Hälsoteamet stora skulder. En orsak är att man tvingats köpa in dyra läkartjänster från bemanningsföretag. De fyra vårdcentralerna har även tappat 260 patienter sen i vintras.

Enligt Per Malm, som granskar hur privata vårdgivare följer avtalet med Jönköpings landsting, har Hälsoteamet haft stora problem att rekrytera läkare och därför tvingats hyra in personal.
– Detta har även lett till att ersättningen från landstinget minskat, eftersom kontinuiteten för patienterna blivit sämre, säger han till Dagens Arena.

De drabbade patienterna får nu kontakta landstingets vårdcentraler för att boka nya besök.

– Vi har en plan för detta men hade ingen information förrän i går om att man skulle lämna in konkursansökan, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör på Jönköpings landsting.

Dagens Arena söker Mats Bojestig för fler kommentarer.