Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning mot migrationsminister Tobias Billström (M) för hans aktieaffärer i gruvföretaget Northland. Inom ett par veckor kommer det att avgöras om det ska väckas åtal om insiderbrott mot ministern.

I somras kunde TV4 Nyheterna avslöja att migrationsminister Tobias Billström (M) hade investerat i stora aktieposter i Northland Resources. Gruvföretaget var då i stor kris och led av likviditetsbrist och aktien rasade i värde. Trots företagets utsikter köpte Billström drygt 30 000 aktier i företaget. Till slut kom ett räddningspaket till stånd, där bland annat statligt ägda LKAB gick in med kapital i Northland.

Tobias Billström har fått skarp kritik från såväl finansvärlden som från den politiska oppositionen för sina aktieaffärer och röster höjdes om att han kan ha tagit del av information om räddningsplanen för Northland innan den nådde allmänheten. Statsministern har däremot uttryckt sitt fortsatta förtroende för Billström, medan Anders Borg och Peter Norman sagt att de själva är försiktiga med aktieaffärer med hänvisning till deras arbeten.

Billström har konsekvent förnekat att han har fått någon insiderinformation innan köpet.

Han anser heller inte att det är ett problem att som minister äga aktier i ett företag som staten hjälper till att rädda.
–  Det finns säkert sådana situationer, men det här är inte en av dem. Av den enkla anledningen att jag inte har för avsikt att spekulera i det här bolaget, jag tänker ligga kvar med de här innehaven framöver, sa Tobias Billström till TV4 Nyheterna, i juli.

Ekobrottsmyndigheten meddelade på fredagen att de kommer att inleda en förundersökning om Billströms Northland-affär. Under de kommande veckorna kommer olika utredningsinsatser att genomföras innan beslut tas om förundersökningen kommer att fortgå eller läggas ned.
– Jag kommer inte svara på detaljer kring hur utredningen bedrivs. Syftet med förundersökningen är att klarlägga huruvida Tobias Billström kände till den planerade räddningsplanen för Northland Resources, när han köpte aktier i bolaget, säger Martin Tidén, chefsåklagare på Finansmarknadskammaren, i ett pressmeddelande.

Läs tidigare analys: Hur många klavertramp ska Billström få ta?