Bild: skärmdump Dagens Industri

På fredagsmorgonen uppmanade tre näringslivstoppar till att skrota DÖ. Den FN-rapport de hänvisar till i texten har dock dömts ut av organisationen.

På fredagsmorgonen krävde näringslivsrepresentanterna Sören Gyll, Lars Kylberg och Stefan Hanna nyval eller samarbete med Sverigedemokraterna, i en debattartikel på Dagens Industri.

I en kommentar konstaterade statsvetaren Ulf Bjereld bland annat att det inte verkar spela någon roll för artikelförfattarna att Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti.

I sin text hänvisade näringslivstopparna till en FN-rapport. Rapporten spår att Sverige om 15 år har rasat i UNDP:s välståndsranking och kommer att ligga efter länder som Costa Rica, Bulgarien och Mexiko.

Uppgiften är hämtad från en rapport som skrevs 2010, men aldrig godkändes av FN-organet. Det uppger Alexandra Parnebjörk, kommunikationsmedarbetare på UNDP:s svenska kontor för Dagens Nyheter. Även själva rapporten ska innehålla en varning om att inte dra för stora slutsatser av prognoserna.

– Så är det ju alltid med forskning. De valde att ta bort den för att de inte ville ha några prognoser över huvud taget och inte sia för mycket om framtiden för det är oerhört svårt, säger Stefan Hanna (C), kommunalråd i Uppsala till Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter uppger även att rapporten i dag sprids via webbplatser helt utan FN-koppling, inklusive sådana som har främlingsfientlig profil.