Foto: Fayssal Zaoui/Flickr.
Foto: Fayssal Zaoui/Flickr.

Allt fler ensamkommande barn försvinner från sina boenden i Sverige. Över 300 barn har försvunnit hittills i år.

Under förra året avvek 420 ensamkommande barn från sina placeringar runt om i Sverige, visar statistik från Länsstyrelsen i Stockholm. I år väntas antalet bli högre än någonsin tidigare, skriver Svenska Dagbladet. Hittills har redan 313 barn försvunnit.

De ensamkommande barn som avviker från sina boenden riskerar att hamna i prostitution och annan utsatthet, enligt Migrationsverkets barnexpert Kjell-Terje Torvik.

– Hur ska du skaffa mat? Hur ska du skaffa pengar? För att en vuxen ska ge dig pengar kanske de kräver en motprestation, som att barnet ska utföra sexuella tjänster eller begå brott, säger han till SvD.

Varför barnen lämnar sina boenden är svårt att veta, enligt Migrationsverket. Skälen är ofta olika beroenden på var i asylprocessen barnen befinner sig.

– Sker försvinnandet efter ett beslut är det ofta asylavslaget som triggat avvikandet, men sker det före ett beslut är det mer osäkert vad som triggat det, säger Kjell-Terje Torvik.

Om barnen har skulder för resan till Sverige kan det öka risken för att hamna i prostitution, enligt Kjell-Terje Torvik.

– Har du lånat pengar av en smugglare så kan de ha en hållhake på dig, och du måste betala dem. Prostitution kan vara ett desperat sätt att få in pengar, säger han till SvD.