Bengt Forsling, distriktschef för LO Västsverige på valvaka i Bollebygd.

valnatt 2018 När valresultatet börjar blir klart i riksdagsvalet, är LO:s företrädare runtom i landet tydliga med att Stefan Löfven inte ska avgå på valnatten även om alliansen blir större än de rödgröna.

Enligt * SVT:s vallokalundersökning röstar 40 procent av LO-väljarna på S och 24 procent på SD. 10 procent röstar V och lika många lägger sin röst på M.

Bengt Forsling är distriktschef för LO-distriktet i Västsverige och sitter ikväll och valvakar med arbetarkommunen i Bollebygd.

Han reagerar på siffran 26 procent som röstat på SD bland LO-medlemmarna, enligt Valu.

– Det låter ju oroväckande, jag hade trott att vi skulle komma under 20 procent. Det låter som att man inte har nått fram med våra samtal med tanke på hur många samtal vi har haft på arbetsplatserna, Det är i och för sig väldigt olika mellan de olika LO-förbunden, men det har gjorts ett fantastiskt arbete de senaste veckorna, säger Bengt Forsling.

LO-distriktet i Västsverige har haft 130 000 samtal på arbetsplatser och med medlemmar, i förhållande till de 80 000 som man hade satt som mål.

– Känslan av våra samtal är att det har varit väldigt bra respons. Men vissa arbetsplatser är starkt dominerade av SD, och då är det svårt att nå fram. Det handlar framförallt om mindre arbetsplatser där vi har låg facklig närvaro. På platser där vi har starka klubbar där tar man de här samtalen tidigare, om värderingar, säger Bengt Forsling.

Just nu är den största förhoppningen att det rödgröna blocket ska bli större än alliansen.

– Det är den viktiga frågan, då ska Löfven sitta kvar som statsminister.

Ser du någon möjlighet att Löfven kan sitta kvar om man är i minoritet rödgröna?

– Det kanske kan finnas andra partier att samarbeta med.

Jessica P Klemetsson, från Kommunal i Stockholms län, tycker att det är svårt att uttala sig om siffran 26 procents SD-röster bland LO-medlemmarna.

– Det sägs ju – även om man inte vet – att extremt många har förtidsröstat och det skulle göra Valu ännu mer osäker än den annars är. Jag tror att den siffran är för hög, 26 procent, säger Jessica P Klemetsson.

Även om SD tycks ha tagit ett stort kliv in bland kvinnliga väljare inför det här valet, säger Jessica P Klemetsson att hon inte har märkt av det när Kommunal varit ute och mött totalt hälften av sina medlemmar i landet i valsamtal.

– De allra flesta jag har pratat med ser skattesänkarfrågan som en vattendelare. Vi är helt beroende av skattepengar. Vi har det kanske enklare på det sättet än andra förbund, för att när politiker vill sänka skatter så påverkar det våra medlemmar direkt negativt, säger

Märker ni av SD:s framfart bland era medlemmar?

– Nej, det är märkligt att jag säger nej, men… jag har faktiskt inte märkt det.

– En del av SD:s förslag har ju varit helt inte förankrade alls, när de säger att man inte ska behöva jobba kväll och natt.

Ulrica Malmberg, ombudsman på IF Metall Mitt-Skåne, sitter hemma och tittar på valvakan med sin man och kommenterar läget i opinionen i riksdagsvalet runt klockan halv elva på kvällen

Ulrica Malmberg, IF Metall

– Ja, det känns väl sådär. Det känns bra att vi hittills ser ut att bli största parti i på riksplanet, och det är ledsamt och bekymrar mig. Jag bor i Kristianstad, men är verksam som ombudsman i Hässleholm och SD ser ut att bli största parti i bägge kommunerna, sett till riksdagsrösterna. Det  är ledsamt och bekymrar mig, säger Ulrica Malmberg.

Hur mycket märks den här SD-närvaron i ditt arbete?

– Det är klart man märker av det. Vi har varit ute och haft samtal med mer än 50 procent i vår avdelning. Det har varit högt i tak på många arbetsplatser, mycket tydligare detta val att folk säger rätt ut: ”jag kommer rösta på SD”.

Märks det en större konflikt när ni från facket kommer ut på arbetsplatserna?

– Några har gått därifrån, och tar inte diskussionen. Man kan inte konkret säga varför man röstar på SD, när vi frågar vad de kommer att göra bättre så kan de inte svara. Men fler står för att de röstar på SD, säger Ulrica Malmberg.

Bör Löfven avgå om det rödgröna blocket blir mindre än alliansen?

– Nej, det tycker jag absolut inte att han ska göra.

Är det ett misslyckande för S att V går framåt i det här valet?

– Nej, det tror jag inte

*Fotnot: Uppdaterad med nya Valu-siffror den 13 september 2018.