Daniel Swedin, Aftonbladet och Linnéa Swedenmark, Dagens Arena.

Har ni fått nog av eftervalsanalys?! Nej, såklart inte! Arena Tyckonomi ger dig en Aftonbladet-Dagens Arena-version med frågor som mest sanningsenliga partiledarutspel förra veckan och LO:s fortsatta relation till S. Dessutom vilken »efterklokhets-analys« som är viktigast.

Dagens Arenas ledarskribent Linnea Swedenmark berättar i Arena Tyckonomi om hur hon togs på sängen av alliansledarnas totala fräckhet under valnatten, då de utropade sig som ny regering trots att rödgröna såg ut att bli störst.

– Jag tänkte att jag måste hallucinera eller leva i en parallell värld, säger Linnea Swedenmark.

Alliansen grottar in sig i juridiken och förarbeten till lagar för att försöka hitta anledningar till varför Stefan Löfven borde avgå nu med en gång, tycker paneldebattörerna.

– Å ena sidan står man och skriker och säger att resultatet är jättetydligt, att det är en ny regering och Ulf Kristersson ska vara statsminister. I nästa andetag går man in på detaljer och ska vara den vuxne i rummet. Det är liksom inget mellanläge där utan det är: skrika högt – och sen dra fram linjalen, säger Linnea Swedenmark.

En efterklokhet efter valet är att Kristdemokraterna skickligt lyckades lägga beslag på vårdfrågan, och Daniel Swedin tycker att S lite har sig självt att skylla för att de var dåliga på att plocka upp den bollen.

Ebba Busch Thor hade i alla fall ett svar på vårdköerna – även om det var kömiljarden, som är en dålig lösning. Socialdemokraterna fastnade lite i att bara prata Nya Karolinska, även på riksnivå, säger Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin.

En annan efterklokhet handlar om hur Sverigedemokraternas storlek överskattats i olika opinionsundersökningar och av medier. Lärdomen av Brexit och Trumps seger i USA gjorde att journalister tycks vilja se den mest dramatiskt tänkbara valutgången för SD.

– Det här med att journalister skulle tysta ned SD kan man ju glömma. Det finns inget journalister är så intresserade av som ett stort SD, säger Daniel Swedin.

LO tycks ha varit en viktig draghäst för S i valrörelsen med de hundratusentals samtal som facket har haft med sina medlemmar. Men kommer det ge ett ess i rockärmen för LO när det gäller att få gehör hos S politiken – som ett sätt att visa tacksamhet? Nja, tror både Daniel och Linnéa.

Både Linnea Swedenmark och Daniel Swedin är förvånade över att Vänsterpartiet inte gick framåt mer. Linnea hade hoppats på att högerväljare bytte block till förmån för V på grund av att de är ett »missnöjesparti«, medan Daniel reagerar över att de inte ökade ens så mycket som motsvarar Feministiskt initiativs förlorade röster sedan förra valet.

– De få väljare som har gått till V från S har gjort det på grund av migrationspolitiken, och det kanske inte så många väljare som värderar den frågan så högt att de går till Vänsterpartiet, säger Daniel Swedin.