FOTO: press

SKUGGBUDGET Idag presenterade Feministiskt initiativ sin skuggbudget för 2018, med stora satsningar på välfärd och jämställdhet. Sammanlagt innehåller budgeten skattehöjningar för 60 miljarder, uppger TT.

Gudrun Schyman kallar budgeten för systemförändrande och menar att Fi:s satsningar behövs för att säkra demokratin.

– Vi behöver se välfärden, inte reducerad till ett skyddsnät, utan som verktyg i skapandet av jämställdhet, jämlikhet och demokrati. Att satsa mycket i början leder till hållbarhet i längden, säger Gudrun Schyman i ett pressmeddelande.

Fi:s välfärdssatsningar ska gå till bland annat arbetstidsförkortningar, jämställda löner, att öppna nedlagda förlossningsavdelningar, höjd garantipension och billiga hyresrätter för unga, äldre och socioekonomiskt missgynnade. Budgeten innehåller totalt 70 reformer som skulle kosta 54 miljarder kronor utöver regeringens föreslagna 40 miljarder.

För att finansiera budgeten vill partiet se progressivare skatter och skattehöjningar för totalt 60 miljarder. Över en längre period vill man fasa ut tidigare jobbskatteavdrag, ränteavdrag och Rut- och Rot-avdrag. Dessutom kommer FI verka för att återinföra förmögenhetsskatten och införa en transaktionsskatt i samarbete med andra EU-länder.

Fi vill också se att Sverige går från att ha militärt territorialförsvar till ett mer effektiv beredskapsförsvar. Totalt hoppas FI kunna spara 14 miljarder kronor på försvaret redan nästa år.