Bild: Skärmdump TV4 och Oscar Stenberg
Bild: Skärmdump TV4 och Oscar Stenberg

SD-skandalen »När män med nationalistisk ideologi möter kvinnor på andra arenor än i hemmet blir det konflikter«, säger Gudrun Schyman (Fi).

Tidigare i år dömdes sverigedemokraten Anders Forsberg till ett års fängelse för grov förskingring. Bakom polisanmälan stod riksdagsledamoten Hanna Wigh (SD). För TV4:s Kalla fakta berättar hon nu om de trakasserier som följde. En manlig partikollega ska ha utsatt Hanna Wigh för ett sexuellt övergrepp i riksdagens lokaler, något hon såg som en bestraffning, skriver SvD.

– Han tog en hand runt min hals och körde upp ett finger i mitt underliv, berättar Hanna Wigh, som nu lämnar Sverigedemokraterna i protest mot hur partiet behandlar visselblåsare.

I programmet berättar hon också om hur hon och andra kvinnliga partimedlemmar långt tidigare blivit trakasserade av manliga partikollegor. En högt uppsatt partikollega ska ha kallat in henne, klätt av sig på överkroppen, pillat sig i naveln, kliat sig själv i de nedre regionerna och beklagat sig över att det var länge sedan han haft samlag på grund av en könssjukdom. Mannen utsatte sedan Hanna Wigh för sexuella trakasserier vid upprepade tillfällen, något hon beskriver som »psykisk terror«.

En annan man inom SD anmäldes år 2013 för våldtäkt, men polisutredningen lades ner och han fick en ny tjänst inom partiet. Mannen som trakasserat Hanna Wigh är också tillbaka, nu anställd som politisk sekreterare.

– Sverigedemokraternas kvinnosyn är väldigt unken och gammaldags. Inom fascismen, nationalismen och nationalsocialismen har kvinnan en specifik roll – att förse nationen med nya medborgare, säger Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, till Dagens Arena.

Av den anledningen är hon knappast förvånad över de sexuella trakasserier som flera män inom partiet har utsatt kvinnor för.

– När män med dessa ideologier möter kvinnor på andra arenor än hemmet blir det konflikter. Det krockar med partiets grundsyn. Det är en mycket effektiv härskarteknik att förlöjliga de kvinnor som motsätter sig den här behandlingen, beskriva dem som hysteriska och sjuka. Det har man gjort i århundraden, säger Gudrun Schyman.

Sverigedemokraterna har länge kämpat med att få större väljarstöd hos kvinnor. I juni presenterade partiet en välfärdssatsning på anställda inom offentlig sektor, något som beskrevs som en omsvängning. Även efter den nya riktningen väljer fler män än kvinnor SD, men gapet har minskat. Delvis på grund av satsningarna som gynnar kvinnor, men också på grund av en ommålning av partiets rasistiska fasad.

Tidigare har skandalerna kring SD inte påverkat partiets opinionssiffror nämnvärt.

– Jag tror tyvärr inte att denna skandal heller kommer att påverka deras stöd eftersom väljarna till stor del är personer som delar dessa föreställningar. Det är också kvinnor som inom nationalismen får en specifik roll där de kan känna sig bekräftade som mödrar och som värnare av familjen, säger Gudrun Schyman.

Även SD-politikern Maddelen Larsson lämnar partiet i protest mot sexuella trakasserier och är orolig för ytterligare trakasserier när hon nu lämnar. »Det är som att vara med i ett kriminellt gäng. Man lämnar det inte ostraffat«, säger hon till TV4.

Presschefen Henrik Vinge hävdar att informationen om sexuella trakasserier som framkommit är ny för honom.