Bild: Flickr/Jeroen Wolfers
Bild: Flickr/Jeroen Wolfers

Föräldrar som fotar och filmar under förlossningen har blivit ett arbetsmiljöproblem för barnmorskor. Nu förbjuder landstingen i Jönköping och Västmanland fotografering på sjukhus om man inte frågar först.

Att fota och filma förlossningar har blivit allt vanligare. Vissa föräldrar tar med sig en professionell fotograf som filmar hela förlossningen. Det förekommer också att föräldrar smygfilmar och hänger ut barnmorskor på sociala medier med namn och bild om de inte är nöjda med vården, rapporterar Sveriges Radio P4 Jönköping.

Filmandet har blivit ett arbetsmiljöproblem, uppger flera barnmorskor.

– Det känns utlämnande, man blir obekväm i situationen och att man inte kan vara sig själv riktigt, säger Jill Andersson, barnmorska på länssjukhuset Ryhov i Jönköping, till P4 Jönköping.

Nu skärper Jönköpings och Västmanlands läns landsting reglerna kring fotografering på sjukhusen. Under våren kommer nya riktlinjer där det blir förbjudet att fota eller filma i sjukhusens lokaler utan att fråga om lov först.

– Det är ett förtydligande. Vill du fotografera, fråga först. Så vi kommer under våren att gå ut med information, säger Helen Ulvegard, kommunikationsstrateg på region Jönköping, till P4 Jönköping.