10 000 kronor i månaden under ett års tid får vinnaren i Telias tävling som ska utse Sveriges bästa medarbetare. Fas 3-deltagaren Bengt Fredriksson nominerade sig själv och fick flest röster. Men i finalen kom han inte med.

– Jag är inte förvånad. Arbetsmarknadsministern har beskrivit oss som är i fas 3 som sköra och oanställningsbara människor. En sådan kan de ju inte låta vinna. Det finns med i bakhuvudet, säger Bengt Fredriksson.

Det är Telia Företag som anordnar tävlingen på nätet. Den bästa medarbetaren i landet ska utses på företagets Facebooksida. De som uppfyllde tre olika tävlingskriterier och fick flest röster i den inledande röstningen bedömdes av en jury som valde fem finalister. 52-årige Bengt Fredriksson från Hedemora fick flest röster, men fanns inte med bland de fem. I stället fick han en ”bonuspresent”.

”Telia Företag arbetar ständigt med att effektivisera och förenkla arbetet och därför vill vi hylla de medarbetare som gör detsamma” står det i beskrivningen av tävlingen. Priset: 10 000 kronor i månaden i ett år.

Douglas Roos, känd från tv-serien Draknästet, sitter i juryn för tävlingen och påpekar att anledningen till att Bengt Fredriksson inte gick vidare var att han inte uppfyllde de kriterier som ställts för deltagande. Hans ansökningsbrev innehöll inte det som efterfrågats.

Bengt Fredriksson menar dock att hans bakgrund som långtidsarbetslös och hans fas 3-placering har påverkat beslutet. I dag arbetar han heltid som datatekniker på Svenska kyrkan i Hedemora och lägger in tonsättningar i en sökbar databas. Jobbet är inom ramarna för fas 3 där han hamnade för ett och ett halvt år sedan.

Arbetsgivarna får drygt 5 000 kronor i månaden för att ta emot långtidsarbetslösa inom fas 3. Själv får Bengt Fredriksson 65 procent av sin ursprungliga lön.

Jurymedlemmen Douglas Roos säger att Bengt Fredrikssons situation på arbetsmarknaden spelade in när juryn bedömde hans bidrag. Men enbart på så sätt att de därför valde att ge honom ett tröstpris.
– Vi gjorde det för att motivera honom och visa uppskattning. Han jobbar på och kämpar. Jag hoppas att det här kan hjälpa honom och att han får hjälp av ”paddan”. Jag hoppas att han kan komma in på arbetsmarknaden, säger Douglas Roos.

Malin Anglert, marknadsansvarig för bredbands- och företagstjänster på Telia, säger att ingen har exkluderats utan att det handlar om en motivering som inte har matchat kriterierna. Det stora engagemanget bland de röstande är en av anledningarna till att Bengt Fredriksson trots detta belönades menar hon.
– Vi har sett att det röstats mycket på Bengt och vi tycker att vi vill uppmärksamma honom och hans situation, säger hon.

Även om Bengt Fredriksson inte är förvånad över att han åkte ur tävlingen är han ändå besviken. En vinst skulle annars ha satt honom i samma situation som när han senast hade ett fast heltidsjobb.
– Det hade blivit en normal lön om jag fått 10 000 kronor till i månaden. Det är vad som fattas nu och ungefär vad jag hade haft om jag varit kvar på mitt gamla jobb. Det hade inte suttit fel, säger han.

Sveriges bästa medarbetare och därmed vinnaren av de totalt 120 000 kronorna offentliggörs nästa vecka.