Angeles Bermudez-Svankvists nya jobb på Migrationsverket får skarp kritik från ST-facket. Anställda på Arbetsförmedlingen är rädda för att tvingas jobba med sin gamla chef, enligt facket.

Angeles Bermudez-Svankvist sparkades från generaldirektörsposten på Arbetsförmedlingen 2013, men får fortfarande 142 400 kronor i månadslön från myndigheten.

I mars anställdes Bermudez-Svankvist på Migrationsverket. Fram till årsskiftet är hon myndighetens verksamhetsutvecklare för organiserad sysselsättning för asylsökande. Det innebär att hon ska samordna insatserna för att asylsökande ska få en »meningsfull väntan« på sitt beslut, genom bland annat kontakt med andra myndigheter och med näringslivet.

Tjänsten utannonserades aldrig och kritiken mot anställningen av Bermudez-Svankvist växer nu, skriver Svenska Dagbladet. Fackförbundet ST:s lokala klubb på Migrationsverket anser att anställningen är direkt olämplig.

– Vi är missnöjda utifrån rekryteringen i stort. Jag tror att det blir svårt för henne att göra ett bra jobb med tanke på hennes historik. Samtidigt är det uppdraget så pass viktigt. Jag kan inte förstå hur man tänker, säger klubbordföranden Sanna Norblad till SvD.

Enligt Sanna Norblad reagerade Migrationsverkets personal starkt på beskedet.

– Det skreks i korridorerna, säger hon till SvD.

Även ST-klubben på Arbetsförmedlingen är kritisk till anställningen av Bermudez-Svankvist.

– Våra medlemmar är oroliga. De kommer ihåg hur det var förut, när hon var chef här. Nu är de rädda för att ha kontakt med henne, säger Fredrik Andersson, klubbordförande för ST på Arbetsförmedlingen.

ST-klubben kommer att ta upp de anställdas oro med Arbetsförmedlingens ledning, enligt Fredrik Andersson.